Kamila Kwietnicka
-
Kamila Kwietnicka dodał(a) nowy wpis, Zapiekane młode ziemniaki i pomidorkami daktylowymi i tymiankiem 9 lat, 6 miesięcy temu
Właśnie takie potrawy lubię najbardziej – wszystkie składniki wystarczy pokroić, przełożyć do naczynia lub formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika, z którego następnie wyłania się pyszne danie, wypełniające swoim[…]
-
Kamila Kwietnicka dodał(a) nowy wpis, Karmelizowane młode marchewki z orzeszkami piniowymi 9 lat, 6 miesięcy temu
Nadchodzi czas, kiedy to cudowna wiosna obdarowuje nas bogactwem młodych warzyw – warto czerpać z tego daru pełnymi garściami, ponieważ sezon ten niestety szybko umyka. Kto z nas nie lubi młodych ziemniaków z[…]
-
Kamila Kwietnicka dodał(a) nowy wpis, Owsiane okruszki z truskawkowym musem i jogurtem waniliowym 9 lat, 6 miesięcy temu
Te kolorowe wieżyczki prezentują się nadzwyczaj smakowicie i stanowią niecodzienną, śniadaniową propozycję. Wykorzystałam kieliszki o pojemności 50 ml, ale równie dobrze sprawdzi się inne wąskie i wysokie naczynie,[…]
-
Kamila Kwietnicka dodał(a) nowy wpis, Różana owocowa sałatka w melonowych miseczkach 9 lat, 6 miesięcy temu
To nie tyle przepis, co entuzjastyczna propozycja ekstremalnie bogata w witaminy i doznania smakowe. Wyobraź sobie soczyste, owocowe kąski otulone delikatnym powiewem zapachu płatków różanych. Orzeźwiające i[…]
-
Kamila Kwietnicka dodał(a) nowy wpis, Czekoladowe babeczki z malinową konfiturą 9 lat, 6 miesięcy temu
Jestem fanką babeczek. Uwielbiam je za ich praktyczność. Po pierwsze, są banalne w wykonaniu – przeważnie wystarczy suche i mokre składniki połączyć ze sobą. Po drugie, dają wiele możliwości i, jako że naturalnie[…]
-
Kamila Kwietnicka dodał(a) nowy wpis, Mleko z orzechów nerkowca 9 lat, 6 miesięcy temu
Mogłabym pić je na okrągło, tak prosto z butelki, jednak przede wszystkim mleko z nerkowców stanowi doskonałą bazę podczas gotowania. Ma gęstą i konkretną konsystencję, podobną do śmietanki kremówki bądź mleka[…]
-
Kamila Kwietnicka dodał(a) nowy wpis, Makaron Mie z warzywami 9 lat, 6 miesięcy temu
Inspiracja tym przepisem pochodzi z wegetariańskiego czasopisma Slowly Veggie! – nieco go zmodyfikowałam, ponieważ chciałam zużyć warzywa samotnie plątające się po lodówce. Tak naprawdę możesz wykorzystać takie, na[…]
-
Kamila Kwietnicka dodał(a) nowy wpis, Pełnoziarniste bananowe babeczki z orzechami włoskimi 9 lat, 6 miesięcy temu
Te pyszne babeczki z pewnością zasługują na to, aby je ładnie opisać, ale obawiam się, że nic z tego. Właśnie, jeszcze ciepłe i pachnące, wynurzyły się z piekarnika. Na razie spróbowałam tylko jedną i mogę Ci[…]
-
Kamila Kwietnicka dodał(a) nowy wpis, Makaronowe muszle z ziołowym farszem i pomidorami 9 lat, 6 miesięcy temu
Nie da się nie zauważyć, że ostatnimi czasy zapanowała moda na bezglutenowe kucharzenie. Muszę przyznać, że i my z mężem staramy się ograniczać pszenicę (choć z różnym skutkiem), ale nie potrafilibyśmy całkowicie[…]
-
Kamila Kwietnicka dodał(a) nowy wpis, Wegański twarożek z warzywami 9 lat, 6 miesięcy temu
Wyobraź sobie delikatną, pachnącą wiosennymi warzywami pastę do kanapek. Jest łudząco podoba do twarogu, jednak jeżeli nigdy za nim nie przepadałaś, nie odwracaj wzroku. Ten wegański twaróg pozbawiony jest[…]
-
Kamila Kwietnicka dodał(a) nowy wpis, Prażony kalafior z buraczkowym makaronem 9 lat, 6 miesięcy temu
Jednego możesz być pewna – ta makaronowa sałatka smakuje tak samo wybornie, jak się prezentuje. Podana na przyjęciu z pewnością wzbudzi zachwyt wszystkich gości. Kalafior to jedno z moich ulubionych warzyw, ale[…]
-
Kamila Kwietnicka dodał(a) nowy wpis, Waniliowe ciasto z budyniem i gruszkami 9 lat, 6 miesięcy temu
Świeże kawałki gruszek zanurzone w budyniu, otulone delikatnym kruchym ciastem, a do tego wyraźnie wyczuwalny aromat wanilii – takie domowe wypieki smakują wyjątkowo dobrze. Zawsze byłam podatna na uroki tego[…]
-
Kamila Kwietnicka dodał(a) nowy wpis, Czekoladowy mus jaglany 9 lat, 6 miesięcy temu
Zaskakujące, na ile sposobów można przyrządzać jaglaną, a uważam, że królowa kasz szczególnie dobrze sprawdza się w deserach. Poniższy mus jest niezwykle prosty, składa się z niewielu składników i, co[…]
-
Kamila Kwietnicka dodał(a) nowy wpis, Risotto ze szparagami i prażonym czosnkiem 9 lat, 7 miesięcy temu
Risotto to pyszne i eleganckie danie, które tradycyjnie serwowane jest w kuchni włoskiej i które, podobnie jak makaron, można przygotować go na wiele sposobów. Poniżej podaję bardzo delikatną i wiosenną wersję,[…]
-
Kamila Kwietnicka dodał(a) nowy wpis, Rabarbar z jabłkami pod wegańską migdałową kruszonką 9 lat, 7 miesięcy temu
Nadchodzi cudowny czas dla roślinożerców. Po zimowej nostalgii na bazarach powoli pojawia się różnorodność kolorowych warzyw i owoców. Spoglądając na nie można niemal od razu odgadnąć, którą mamy porę roku. Ta[…]
-
Kamila Kwietnicka dodał(a) nowy wpis, Zupa krem z topinamburu z chipsami 9 lat, 7 miesięcy temu
Wielka szkoda, że topinambur jest tak rzadko dostępny w polskich sklepach, zwłaszcza biorąc pod uwagę jego łatwość hodowania i odporność na niskie temperatury. Pociesza mnie fakt, że te podobne do korzenia imbiru[…]
-
Kamila Kwietnicka dodał(a) nowy wpis, Wegańskie brownie z ciecierzycy 9 lat, 7 miesięcy temu
To cudownie czekoladowe, dekadenckie wręcz ciasto swoje korzenie ma w Ameryce Północnej (pierwsza wzmianka o nim pochodzi z 1904 roku), obecnie znane i lubiane jest na całym świecie. Nic dziwnego, podawane na[…]
-
Kamila Kwietnicka dodał(a) nowy wpis, Chiński rosół z makaronem i warzywami 9 lat, 7 miesięcy temu
Przypuszczam, że narażę się tu kilku osobom, ale muszę to powiedzieć: nasz tradycyjnie serwowany rosół, choćby przyrządzany na najlepszym mięsie, nie może równać się do tego we wschodnim stylu. Chiński rosół z[…]
-
Kamila Kwietnicka dodał(a) nowy wpis, Makaron z masłem orzechowym i chrupiącymi warzywami 9 lat, 7 miesięcy temu
Dni robią się coraz dłuższe i cieplejsze, a więc nadchodzi sezon na piesze wędrówki. Przydadzą się przepisy na przekąski, które są oczywiście pyszne, ale też takie, które można łatwo zapakować, przetransportować i[…]
-
Kamila Kwietnicka dodał(a) nowy wpis, Zupa porowo-jabłkowa z sezamowymi lizakami tofu 9 lat, 7 miesięcy temu
Jestem taka szczęśliwa, że natknęłam się na ten przepis. Pochodzi z magazynu Slowly Veggie!, ale poniżej podaję go we własnej, wegańskiej adaptacji. Nie potrafię wyobrazić sobie życia bez talerza ciepłej zupy,[…]
- Załaduj więcej