Justyna Dragan
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Beziki z Lemon Curd 9 lat, 2 miesiące temu
Bezy zrobiłam z przepisu podstawowego. Suszyłam je na słońcu tak, jak to opisywałam tutaj. Można oczywiście upiec je tradycyjnie- w piekarniku. Przepis na Lemon Curd znajdziecie już na blogu- klik. Słodkie bezy w[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Muffinki cynamonowo-jabłkowe 9 lat, 2 miesiące temu
Wczoraj na Fb większość z Was głosowała na te muffinki. Powiem Wam, bardzo dobry wybór! Na dworze zrobiło się chłodniej, nie wiem jak Wy, ale ja kurtki, apaszki i ciepłe buty pomału zaczynam wyciągam z szafy :)[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Chleb na sodzie i piwie 9 lat, 2 miesiące temu
Już od dłuższego czasu zbierałam się do zrobienia chleba bez drożdży- na sodzie i w tym przypadku na piwie. Chleb wyszedł smaczny, choć jestem raczej zwolenniczką tradycyjnych drożdżowych chlebów lub tych na[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Czekoladowe ciastka z masą krówkową i orzeszkami ziemnymi 9 lat, 2 miesiące temu
Dzisiaj połączenie słodkiej masy krówkowej ze słonymi orzeszkami ziemnymi. Kruche, intensywnie kakaowe ciasteczka o bogatym smaku. Do kawy, herbaty, na drugie śniadanie. Polecam! Składniki: (na ok. 30 sztuk)[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Grzebienie z marmoladą- drożdżówki dzieciństwa! 9 lat, 2 miesiące temu
Te drożdżówki to smaki mojego dzieciństwa. Prawie zawsze przed szkołą szybciutko biegłam do małej budki z pieczywem przed moim blokiem i kupowałam albo bułki grahamki, albo takie drożdżówki z marmoladą. Po kilku[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Bagietki cebulowe 9 lat, 2 miesiące temu
Dam sobie rękę uciąć, że po upieczeniu tych bagietek zrobicie je jeszcze wiele razy. Są znakomite! Mięciutki miąższ, chrupiąca skórka i smakowity aromat cebulki. Z przepisu otrzymacie 4 bagietki takie jak na[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Czekoladowe ciasto z budyniem i jabłkami 9 lat, 2 miesiące temu
Kruchy ciemny spód, polskie kwaskowate jabłka, słodki budyń waniliowy i chrupiącą pod zębami ciemną kruszonką z tego samego ciasta co spód. Czy to może nie smakować? Ciasto najlepsze jest następnego dnia, po spę[…]

-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Mini muffinki ze śliwkami 9 lat, 2 miesiące temu
Malutkie muffinki na dwa kęsy wzbogacone polskimi, sezonowymi śliweczkami. Zrobiłam je na deser po niedzielnym obiedzie, gdyż spodziewaliśmy się kilku gości. Muffinki najbardziej smakowały mojej babci, która[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Brownie z budyniem waniliowym 9 lat, 2 miesiące temu
Przepis na klasyczne Brownie znajdziecie tutaj- klik. Dzisiaj jednak mam dla Was małą wariację Brownie 😉 Połączyłam to ciasto z waniliowym kremem i powstało coś naprawdę wyjątkowego! Ciasto wyglądem przypomina[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Sałatka Fitness 9 lat, 2 miesiące temu
Bycie FIT w ostatnich latach bardzo się rozpowszechniło. Nie jest to jakiś suchy fakt, a rzeczywista prawda. Ludzie zaczęli biegać, ćwiczyć, jeść zdrowiej i co chyba najlepsze- zmieniają styl życia osoby w każdym[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Focaccia z cebulą 9 lat, 2 miesiące temu
Znów włoskie pieczywo na blogu! Kto często bywa we Włoszech, ten zapewne doskonale zna Focaccię. Focaccia to drożdżowe pieczywo, które stanowi podstawę pizzy i podawana jest zazwyczaj jako przystawka przed daniem[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Bułki z pestkami dyni 9 lat, 2 miesiące temu
Pszenno- żytnie bułeczki z pestkami dyni, bardziej ciężkie niż puszyste, odwzorowane na tych dostępnych w sklepach. Warto mieć je pod ręką, np. w pracy lub w szkole. Najlepsze tuż po upieczeniu, gdy lekko[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Dwuskładnikowe pancakes bananowe 9 lat, 2 miesiące temu
Czy można zrobić placuszki z dwóch składników? No pewnie, że tak! Wystarczy zaopatrzyć się w jajka i banany. Reszta robi się sama… Pomysł widziałam kiedyś na Instagramie 😉 Z przepisu otrzymacie dwie porcje- ok.[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Mocha Brownie Cookies 9 lat, 3 miesiące temu
Do dziś ogromne wrażenie robią na mnie duże, okrągłe, mega czekoladowe ciastka sprzedawane w sklepach i na stoiskach z ciastami. Nie mogło zabraknąć ich również u mnie! Inspiracją był ten przepis i powiem Wam, że[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Koktajl arbuzowo-miętowy 9 lat, 3 miesiące temu
Na sobotnie odpoczywanie po całym tygodniu ciężkiej pracy! Orzeźwiający koktajl arbuzowo-miętowy. Skusisz się? 😉 Składniki: (na ok. 4 porcje) 1,2 kg arbuza (ok. 800 g po obraniu)1 nektarynka1 łyżka miodu1 łyżka[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, English muffins- bułki z patelni 9 lat, 3 miesiące temu
Angielskie bułeczki bez użycia piekarnika! Wystarczy patelnia… W smaku bardzo przypominają tradycyjne bułki pszenne. Tak jak one są miękkie i puchate. Podczas przygotowywania English muffins ważny jest czas[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Galaretka arbuzowa 9 lat, 3 miesiące temu
Przez ostatnie dni troszkę Was zaniedbuję, co związane jest oczywiście z początkiem roku szkolnego. Wybaczcie, ale nauka jest teraz na pierwszym miejscu ;)Dzisiaj szybki i naprawdę prosty przepis na domową[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Ciastka Amerykanki 9 lat, 3 miesiące temu
Zapewne wielu z Was pamięta te ciastka z dzieciństwa. Wypiekano je już za czasów PRL, a dzisiaj goszczą na Nastoletnich. Amerykanki to kruchutkie, okrągłe ciastka, które od spodu wysmarowane są cytrynowym lukrem. U[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Grissini 9 lat, 3 miesiące temu
Kolejne włoskie pieczywo na blogu. Grissini to długie, cienkie i bardzo chrupiące paluszki z ciasta drożdżowego podawane we Włoszech tuż przed posiłkiem jako przekąska. Pysznie smakują z ulubionymi sosami, dipami[…]
-
Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Placek śliwkowo-orzechowy 9 lat, 3 miesiące temu
Wspaniałe ciasto, w którym dominują dwa smaki: orzechy i śliwki. Ich połączenie było świetnym pomysłem, gdyż naprawdę dobrze ze sobą współgrają. Samo ciasto jest bardzo charakterystyczne. Do jego przygotowania[…]
- Załaduj więcej