Zakręcony Widelec
-
Zakręcony Widelec dodał(a) nowy wpis, Empanady z tuńczykiem 9 lat, 9 miesięcy temu
Empanady są kolejnym daniem rodem z Półwyspu Iberyjskiego. No i chyba muszę przyznać, że namowy mojej Drugiej Połówki żebym je zrobiła słyszę baaaaardzo często. Gdy już to następuje on sam potrafi zjeść 3/4 porcji[…]
-
Zakręcony Widelec dodał(a) nowy wpis, Tilapia w marynacie musztardowej z placuszkami ziemniaczamymi 9 lat, 10 miesięcy temu
Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam rybę w nietypowej marynacie przyrządzonej na bazie musztardy. Tym razem użyłam tilapii, która ma wyjątkowo miękkie i delikatne mięso, ale może być ona zastąpiona inną rybą[…]
-
Zakręcony Widelec zmienił/a swoje zdjęcie profilowe 9 lat, 10 miesięcy temu
-
Zakręcony Widelec stał się zarejestrowanych użytkownikiem 9 lat, 10 miesięcy temu
-
Zakręcony Widelec dodał(a) nowy wpis, Czosnkowe krewetki 9 lat, 10 miesięcy temu
Jeśli jest jeszcze ktoś na świecie, kto nie lubi krewetek, to mogę mu zagwarantować, że jak zje te, to zmieni zdanie na zawsze. :)W tym przepisie najtrudniejsze jest jednak nie samo gotowania, a dostanie dobrych[…]
-
Zakręcony Widelec dodał(a) nowy wpis, Arroz dulce, czyli ryż na mleku zapiekany w piekarniku 9 lat, 10 miesięcy temu
Podczas mojego pobytu w Hiszpanii zamiast tradycyjnych jogurtów (które według mnie są tam niejadalne :)) ubóstwiałam właśnie ten deser, który można było kupić w małych pudełeczkach „na raz”. U nas niestety, póki co[…]
-
Zakręcony Widelec dodał(a) nowy wpis, Paczuszki z ciasta filo z owocami 9 lat, 10 miesięcy temu
Jako że zostały mi jeszcze dwa arkusze ciasta filo, postanowiłam z nim trochę poeksperymentować, tym razem na słodko. Tak powstały te paczuszki, które zniknęły ze stołu w mgnieniu oka 🙂 Ja akurat użyłam do ich[…]
-
Zakręcony Widelec dodał(a) nowy wpis, Koperty z ciasta filo z pstrągiem łososiowym, pomidorowym pesto i migdałami 9 lat, 10 miesięcy temu
Ostatnio będąc na zakupach nie wierzyłam własnym oczom. Ciasto filo! W końcu, doczekałam się po długim czasie poszukiwań :)Postanowiłam więc trochę z nim poeksperymentować. Jednym z efektów jest właśnie to danie.[…]
-
Zakręcony Widelec dodał(a) nowy wpis, Tortilla hiszpańska – przepis podstawowy 9 lat, 10 miesięcy temu
Chyba nie ma bardziej tradycyjnego hiszpańskiego dania jak tortilla z ziemniaków. Ewentualnie paella, którą także polecam. Dzisiaj proponuję Wam przepis podstawowy na to danie, które już samo w sobie jest[…]
-
Zakręcony Widelec dodał(a) nowy wpis, Bananowe ciasteczka z ziarnami i orzechami 9 lat, 10 miesięcy temu
Zdarza się Wam, że kupicie banany i o nich zapomnicie, a gdy już zrobią się czarne lądują zazwyczaj w koszu? Mnie na szczęście już nie. Zamiast jednak je wyrzucać staram się wymyślić jakiś sposób, żeby je[…]
-
Zakręcony Widelec dodał(a) nowy wpis, Pankejksy 9 lat, 10 miesięcy temu
Pierwowzór tego przepisu na pankejksy pochodzi z jednego z odcinków rewolucji Magdy Gessler. Oczywiście zmodyfikowałam go po swojemu, bo przecież nie byłabym sobą gdybym tego nie zrobiła :)Pankejksy smakują[…]
-
Zakręcony Widelec dodał(a) nowy wpis, Tarta francuska z łososiem i pomidorami 9 lat, 10 miesięcy temu
Pomimo, że wszyscy pewnie bardzo lubimy świąteczne dania, idę o zakład, że większość z nas ma już ich serdecznie dosyć. A poza tym za pasem Sylwester… Dlatego dzisiaj propozycja czegoś zupełnie innego, co[…]
-
Zakręcony Widelec dodał(a) nowy wpis, Odświętna gęś 9 lat, 11 miesięcy temu
Zakręcony Widelec życzy Wam Wspaniałych Świąt, dużo radości w rodzinnym gronie, mnóstwo zdrowia, a także udanego Nowego Roku i wielu kulinarnych inspiracji!A jeśli nie macie pomysłu na świąteczny obiad to tutaj[…]
-
Zakręcony Widelec dodał(a) nowy wpis, Polvorones, czyli ciasteczka z migdałami 9 lat, 11 miesięcy temu
Polvorones to ciasteczka, które pochodzą z Hiszpanii i są przygotowywane tradycyjnie na Święta Bożego Narodzenia. Ich nazwa pochodzi od hiszpańskiego „polvo” czyli kurz, ponieważ są tak kruche i delikatne, że łatwo[…]
-
Zakręcony Widelec dodał(a) nowy wpis, Tatar ze śledzia z grzybkami marynowanymi i suszonymi pomidorami 9 lat, 11 miesięcy temu
Przepis na ten tatar oryginalnie pochodzi z jednej z moich ulubionych stron z przepisami – Kwestii Smaku. W ubiegłym roku odwzorowałam go w 100%, a w tym postanowiłam coś zmienić. I powiem Wam, że smakuje chyba[…]
-
Zakręcony Widelec dodał(a) nowy wpis, Pierogi z ziemniakami 9 lat, 11 miesięcy temu
Pierogi te są ciekawą alternatywą dla innych bezmięsnych wersji tego dania. Wiele osób pomyśli pewnie, że mowa tu o pierogach ruskich. Nic bardziej mylnego. Nie mają z nimi nic wspólnego.Pierogi z ziemniakami[…]
-
Zakręcony Widelec dodał(a) nowy wpis, Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami 9 lat, 11 miesięcy temu
Dzisiaj zapraszam na kolejne wigilijne i bardzo tradycyjne danie. Moim zdaniem, sekret pierogów tkwi w tym, żeby ciasto było jak najcieńsze i rozpływało się w ustach, a jednocześnie, żeby pierogi nie rozpadały się[…]