Zakręcony Widelec
-
Zakręcony Widelec dodał(a) nowy wpis, Empanady z tuńczykiem 10 lat, 10 miesięcy temu
Empanady są kolejnym daniem rodem z Półwyspu Iberyjskiego. No i chyba muszę przyznać, że namowy mojej Drugiej Połówki żebym je zrobiła słyszę baaaaardzo często. Gdy już to następuje on sam potrafi zjeść 3/4 porcji[…]
-
Zakręcony Widelec dodał(a) nowy wpis, Tilapia w marynacie musztardowej z placuszkami ziemniaczamymi 10 lat, 10 miesięcy temu
Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam rybę w nietypowej marynacie przyrządzonej na bazie musztardy. Tym razem użyłam tilapii, która ma wyjątkowo miękkie i delikatne mięso, ale może być ona zastąpiona inną rybą[…]
-
Zakręcony Widelec zmienił/a swoje zdjęcie profilowe 10 lat, 10 miesięcy temu
-
Zakręcony Widelec stał się zarejestrowanych użytkownikiem 10 lat, 10 miesięcy temu
-
Zakręcony Widelec dodał(a) nowy wpis, Czosnkowe krewetki 10 lat, 10 miesięcy temu
Jeśli jest jeszcze ktoś na świecie, kto nie lubi krewetek, to mogę mu zagwarantować, że jak zje te, to zmieni zdanie na zawsze. :)W tym przepisie najtrudniejsze jest jednak nie samo gotowania, a dostanie dobrych[…]
-
Zakręcony Widelec dodał(a) nowy wpis, Arroz dulce, czyli ryż na mleku zapiekany w piekarniku 10 lat, 10 miesięcy temu
Podczas mojego pobytu w Hiszpanii zamiast tradycyjnych jogurtów (które według mnie są tam niejadalne :)) ubóstwiałam właśnie ten deser, który można było kupić w małych pudełeczkach „na raz”. U nas niestety, póki co[…]
-
Zakręcony Widelec dodał(a) nowy wpis, Paczuszki z ciasta filo z owocami 10 lat, 10 miesięcy temu
Jako że zostały mi jeszcze dwa arkusze ciasta filo, postanowiłam z nim trochę poeksperymentować, tym razem na słodko. Tak powstały te paczuszki, które zniknęły ze stołu w mgnieniu oka 🙂 Ja akurat użyłam do ich[…]
-
Zakręcony Widelec dodał(a) nowy wpis, Koperty z ciasta filo z pstrągiem łososiowym, pomidorowym pesto i migdałami 10 lat, 11 miesięcy temu
Ostatnio będąc na zakupach nie wierzyłam własnym oczom. Ciasto filo! W końcu, doczekałam się po długim czasie poszukiwań :)Postanowiłam więc trochę z nim poeksperymentować. Jednym z efektów jest właśnie to danie.[…]
-
Zakręcony Widelec dodał(a) nowy wpis, Tortilla hiszpańska – przepis podstawowy 10 lat, 11 miesięcy temu
Chyba nie ma bardziej tradycyjnego hiszpańskiego dania jak tortilla z ziemniaków. Ewentualnie paella, którą także polecam. Dzisiaj proponuję Wam przepis podstawowy na to danie, które już samo w sobie jest[…]
-
Zakręcony Widelec dodał(a) nowy wpis, Bananowe ciasteczka z ziarnami i orzechami 10 lat, 11 miesięcy temu
Zdarza się Wam, że kupicie banany i o nich zapomnicie, a gdy już zrobią się czarne lądują zazwyczaj w koszu? Mnie na szczęście już nie. Zamiast jednak je wyrzucać staram się wymyślić jakiś sposób, żeby je[…]
-
Zakręcony Widelec dodał(a) nowy wpis, Pankejksy 10 lat, 11 miesięcy temu
Pierwowzór tego przepisu na pankejksy pochodzi z jednego z odcinków rewolucji Magdy Gessler. Oczywiście zmodyfikowałam go po swojemu, bo przecież nie byłabym sobą gdybym tego nie zrobiła :)Pankejksy smakują[…]
-
Zakręcony Widelec dodał(a) nowy wpis, Tarta francuska z łososiem i pomidorami 10 lat, 11 miesięcy temu
Pomimo, że wszyscy pewnie bardzo lubimy świąteczne dania, idę o zakład, że większość z nas ma już ich serdecznie dosyć. A poza tym za pasem Sylwester… Dlatego dzisiaj propozycja czegoś zupełnie innego, co[…]
-
Zakręcony Widelec dodał(a) nowy wpis, Odświętna gęś 10 lat, 11 miesięcy temu
Zakręcony Widelec życzy Wam Wspaniałych Świąt, dużo radości w rodzinnym gronie, mnóstwo zdrowia, a także udanego Nowego Roku i wielu kulinarnych inspiracji!A jeśli nie macie pomysłu na świąteczny obiad to tutaj[…]
-
Zakręcony Widelec dodał(a) nowy wpis, Polvorones, czyli ciasteczka z migdałami 10 lat, 11 miesięcy temu
Polvorones to ciasteczka, które pochodzą z Hiszpanii i są przygotowywane tradycyjnie na Święta Bożego Narodzenia. Ich nazwa pochodzi od hiszpańskiego „polvo” czyli kurz, ponieważ są tak kruche i delikatne, że łatwo[…]
-
Zakręcony Widelec dodał(a) nowy wpis, Tatar ze śledzia z grzybkami marynowanymi i suszonymi pomidorami 10 lat, 11 miesięcy temu
Przepis na ten tatar oryginalnie pochodzi z jednej z moich ulubionych stron z przepisami – Kwestii Smaku. W ubiegłym roku odwzorowałam go w 100%, a w tym postanowiłam coś zmienić. I powiem Wam, że smakuje chyba[…]
-
Zakręcony Widelec dodał(a) nowy wpis, Pierogi z ziemniakami 10 lat, 11 miesięcy temu
Pierogi te są ciekawą alternatywą dla innych bezmięsnych wersji tego dania. Wiele osób pomyśli pewnie, że mowa tu o pierogach ruskich. Nic bardziej mylnego. Nie mają z nimi nic wspólnego.Pierogi z ziemniakami[…]
-
Zakręcony Widelec dodał(a) nowy wpis, Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami 10 lat, 11 miesięcy temu
Dzisiaj zapraszam na kolejne wigilijne i bardzo tradycyjne danie. Moim zdaniem, sekret pierogów tkwi w tym, żeby ciasto było jak najcieńsze i rozpływało się w ustach, a jednocześnie, żeby pierogi nie rozpadały się[…]