jednopalnikowa.wordpress.com
-
jednopalnikowa.wordpress.com dodał(a) nowy wpis, Tapenada, czyli francuska pasta z oliwek 9 lat, 10 miesięcy temu
Tapenadę poznałam – pewnie wstyd przyznać – bardzo niedawno, za sprawą mojej cioci, która uraczyła mnie pyszną, własnej roboty. Ta wspaniała pasta z oliwek to typowo francuska, a dokładniej prowansalska potrawa.[…]
-
jednopalnikowa.wordpress.com dodał(a) nowy wpis, Naleśniki ze szpinakiem, pomidorami i fetą 9 lat, 10 miesięcy temu
Danie, na które poniższy przepis, nie jest grecką potrawą, ale bardzo mi przypomina greckie smaki – szczególnie fetę saganaki (φέτα σαγανάκι), choć do jej zrobienia sugerowałabym już użycie prawdziwej greckiej[…]
-
jednopalnikowa.wordpress.com dodał(a) nowy wpis, Sos serowy 9 lat, 10 miesięcy temu
Pyszny serowy dip idealnie pasuje do wszelkich przekąsek do piwa, pokrojonych w słupki świeżych, surowych warzyw (np. marchewki, pietruszki, cukinii) czy naleśników lub zwykłego makaronu!;)
SKŁADNIKI:
– 120 g[…] -
jednopalnikowa.wordpress.com dodał(a) nowy wpis, Pstrąg smażony na maśle 9 lat, 10 miesięcy temu
Pstrąg jest znakomitą słodkowodną rybą, której nie może zabraknąć w żadnej góralskiej karczmie – jego nieobecność w karcie menu nie jest po prostu możliwa. Najczęściej – oprócz co najmniej jednego znanego mi[…]
-
jednopalnikowa.wordpress.com dodał(a) nowy wpis, Masełko czosnkowe 9 lat, 10 miesięcy temu
Prościutkie i pyszne – idealne do pstrąga czy moskoli. Przygotowuje się je tak samo, jak masełko ziołowe, tylko zamiast ziół dodaje czosnek!;)
SKŁADNIKI:
– pół kostki masła (polecam Łaciate)
– 4 wyciśnięte ząbki[…] -
jednopalnikowa.wordpress.com dodał(a) nowy wpis, (bez tytułu) 9 lat, 10 miesięcy temu
Siedem miesięcy i siedem dni temu, kiedy zaczęłam prowadzić Jednopalnikową, nie przypuszczałam, że tak szybko nadejdzie ten moment. (Ba, nawet mi do głowy nie przyszło, że w ogóle może kiedyś nadejść!) Dziękuję za[…]
-
jednopalnikowa.wordpress.com dodał(a) nowy wpis, Kurczak po chińsku 9 lat, 10 miesięcy temu
Mój kurczak po chińsku to niesamowicie prosta potrawa, zastrzegam jednak, że nie ma z prawdziwymi Chinami aż tak wiele wspólnego. Składniki można zamienić na takie, które lubimy bardziej. Fix Knorra, będący[…]
-
jednopalnikowa.wordpress.com dodał(a) nowy wpis, Bryndzowe kluski 9 lat, 10 miesięcy temu
Bryndzowe kluski – kolejne tradycyjne danie kuchni podhalańskiej – są wspaniałym daniem na duży głód, małą kieszeń i niepohamowaną potrzebę zjedzenia czegoś pysznego. Powinny zasmakować nawet tym, którzy za[…]