głodny alergik
-
głodny alergik dodał(a) nowy wpis, Kotlet schabowy dla alergika (bez glutenu, bułki, jajek) 10 lat, 1 miesiąc temu
Zanim odkryłam panierkę lnianą rzadko robiłam kotlety schabowe – bez mąki pszennej i jajek wydawały mi się zbyt suche i twarde. Na szczęście panierowanie w mielonym lnie zapobiega wysuszeniu i daje rewelacyjne[…]
-
głodny alergik dodał(a) nowy wpis, Śniadanie – budyń malinowy z kaszą jaglaną i granatem (bez glutenu, mleka i jajek) 10 lat, 1 miesiąc temu
Ciepły budyń sprawdza się świetnie zwłaszcza w pochmurne jesienne i zimowe poranki. Składniki:kasza jaglana ugotowana na miękko 1 szklankamleko ryżowe, sojowe lub inne 2 szklankisok malinowy (lub wiśniowy) 1/4[…]
-
głodny alergik dodał(a) nowy wpis, Tradycyjny bigos myśliwski 10 lat, 1 miesiąc temu
Do gotowania bigosu zmotywowali mnie zagraniczni goście, którzy zażyczyli sobie właśnie tą najbardziej tradycyjne danie. Na szczęście jest to jedna z nielicznych potraw kuchni polskiej, która jest naturalnie[…]
-
głodny alergik dodał(a) nowy wpis, Grochówka dla dzieci 10 lat, 1 miesiąc temu
Na jesienne chłody najlepszy jest talerz gorącej zupy. Grochowa nadaje się idealnie, bo rozgrzewa i jest wyjątkowo sycąca. Lepiej od razu ugotować większą porcję 😉 Składniki:groch łuskany połówki200 gmarchew3[…]
-
głodny alergik dodał(a) nowy wpis, Blondie – sernik z kaszy jaglanej z gruszkami (bez sera, mleka, glutenu i jajek) 10 lat, 1 miesiąc temu
Ciasto jaglane, które trudno sklasyfikować – trochę przypomina sernik, a trochę brownie w wersji blond. Jest wilgotne, ma bogatą konsystencję i pachnie tak cudownie, że ciężko odmówić sobie kolejnego kawałka 😉 <br[…]
-
głodny alergik dodał(a) nowy wpis, Ciasteczka kokosowo – migdałowe a la Rafaello (bez glutenu, mleka i jajek) 10 lat, 1 miesiąc temu
Dawno temu uwielbiałam Rafaello… Chociaż jestem na diecie bezglutenowej od kilkunastu lat, nadal pamiętam je doskonale. Wspomnienie tego smaku łączącego kokos, migdały i białą czekoladę zmusiło mnie do upieczenia[…]
-
głodny alergik dodał(a) nowy wpis, Najlepsze sushi – futomaki z melonem 10 lat, 1 miesiąc temu
Bardzo lubię kuchnię japońską, jest dla mnie nieocenionym źródłem wielu bezglutenowych inspiracji. Najczęściej przygotowywanym przeze mnie japońskim daniem jest oczywiście sushi. Uwielbiam eksperymentować i używam[…]
-
głodny alergik dodał(a) nowy wpis, Pieczona pierś z indyka z tymiankiem i jałowcem 10 lat, 1 miesiąc temu
Pieczony indyk z tymiankiem to ulubiona wędlina kanapkowa moich małych alergików. Bardzo cieszę się, że nie mają alergii na tymianek, bo to jedno z najzdrowszych aromatycznych ziół. Ze względu na właściwości[…]