FoodMagazine

  • Opis Kluski lane:
    Kluski lane najczęściej podaje się jako dodatek do zup, wtedy gotujemy je bezpośrednio w zupie pod koniec gotowania. Możemy także podać je osobno np. z sosem, ale wtedy gotujemy je w osolon[…]

  • Opis Makaron z serem:
    Makaron z serem to pyszny i szybki przepis na danie obiadowe czy kolację. W Polsce uwielbiamy dania, które opierają się na wykorzystaniu makaronu. Ogromnym plusem jest również fakt, że pr[…]

  • Opis Ciasto na gofry:
    Ciasto na gofry powinno być zawsze chrupiące z wierzchu i lekkie jak piórko. Chcecie zajadać się pysznymi, chrupiącymi goframi, które pamiętacie z wakacyjnych budek? Zawsze uwielbi[…]

  • Opis Polewa z czekolady:
    Polewa z czekolady potrafi zdziałać cuda z każdym deserem. Idealnie nadaje się jako polewa do wielu ciast czy deserów, np. owoców, bitej śmietany czy lodów. Prawidłowo przygotowana polewa p[…]

  • Opis Zakwas:
    Zakwas to świetny dodatek do chleba. Obecnie bardzo często podczas pieczenia domowego chleba idziemy na łatwiznę i zamiast zakwasu używamy drożdże, spulchniacze i inne dodatki. Oczywiście i bez zak[…]

  • Opis Ryż na mleku:
    Ryż na mleku to pyszny, a zarazem bardzo prosty do przygotowania deser.to potrawa najczęściej kojarzona z dzieciństwem. Mamy i babcie chętnie serwowały ją dzieciom i wnukom na śniadan[…]

  • Opis Lody śmietankowe:
    Lody śmietankowe to cudowny mleczny i kremowy deser, który uwielbia chyba każdy. Lody śmietankowe są wyśmienitą bazą do przyrządzenia różnego rodzaju mieszanek smakowych. Są również idea[…]

  • Opis Ice tea:
    Ice tea czyli mrożona herbata. Jest to jak sama nazwa wskazuje mocno schłodzony napój na bazie herbaty z różnymi dodatkami. Gotową można kupić w większości sklepów, ale trzeba pamiętać,[…]

  • Opis Zakwas buraczany:
    Zakwas buraczany to klarowny, ciemnofioletowy płyn, który powstaje w procesie kiszenia buraków. Wszystko za sprawą fermentacji, którą przeprowadzają bakterie kwasu mlekowego. Rozkła[…]

  • Opis Domowe masło:
    Domowe masło jest o niebo lepsze niż te, które możemy spotkać na sklepowych półkach. Wielu z nas pamięta z dzieciństwa smak domowego masła, które przygotowywały nasze babcie.
    Wiad[…]

  • Opis Zapiekana dynia z serem:
    Zapiekana dynia z serem to szybki i  prosty przepis na przekąskę z dynią. Danie to idealnie nadaje się również jako dodatek do dań głównych oraz jako samodzielne danie. Jest bard[…]

  • Opis Zapiekanka makaronowa z dynią i kurczakiem:
    Zapiekanka makaronowa z dynią i kurczakiem to dobra propozycja na smaczny i ciekawy obiad. Jest bardzo prosta i szybka do przygotowania. Potrzebujemy zaledwie k[…]

  • Opis Pęczotto z burakiem i kozim serem:
    Pęczotto z burakiem i kozim serem to pyszny pomysł na zdrowy i szybki obiad z użyciem kaszy pęczak (stąd oczywiście ta nazwa pęczotto). Kasza ugotowana w ten sam sposób[…]

  • Opis Karmelizowana brukselka:
    Karmelizowana brukselka to świetny pomysł na podanie brukselki, aby każdemu zasmakowało. Zastanawiacie się czasami jak zrobić, aby ta mała, śmierdząca kapustka zasmakow[…]

  • Opis Parfait z mango i granolą:
    Parfait z mango i granolą to pyszny pomysł na orzeźwiający deser. Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania, a z pewnością polubią go wszyscy.
    Zastanawiacie się pewnie c[…]

  • Opis Pieczone tofu z przyprawami:
    Pieczone tofu z przyprawami to świetny pomysł na smaczne danie dla wegan i wegetarian. Tofu staje się coraz popularniejsze w naszych domach. Jest bardzo dużo ciekawych pom[…]

  • Jak poprawić wiosną odporność organizmu? Jednym z cennych sojuszników są przepyszne syropy, które można dodawać do herbaty, kawy i posiłków na słodko. Oczywiście, muszą to być syropy z naturalnych sk[…]

  • Opis Deska serów:
    Deska serów to słynny francuski sposób na podawanie sera żółtego i serów pleśniowych. Przygotowanie apetycznej deski z samymi serami bądź serami i wędlinami to sposób na proste, a jednocześnie[…]

  • Opis Risotto z zielonych szparagów:
    Risotto z zielonych szparagów to moja ulubiona sezonowa wersja słynnego risotto. Uwielbiam czas, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi. Zazwyczaj kupuję szparagi zielone i pr[…]

  • Opis Panini:
    Panini, panino słowo to po włosku oznacza “mały kawałek chleba”. Jest to po prostu kanapka zrobiona z kromek chleba, najczęściej ciabatty. Kanapka zazwyczaj podawana jest na ciepło. Można przy[…]

  • Załaduj więcej