Ejszetka

  • Stollen, to tradycyjne ciasto pieczone i spożywane w okresie świąt Bożego Narodzenia w Niemczech. Jak można przeczytać w wielu publikacjach, drożdżową struclę świąteczną wypiekano dawniej już w okresie adwentu, a[…]

  • Drożdżowa rolada świetnie się sprawdzi jako dodatek w pierwszy lub drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia. Raczej odpada sama wigilia, bo wtedy wedle zwyczaju, nie spożywa się mięsa. Taka rolada będzie również pyszną[…]

  • Ejszetka dodał(a) nowy wpis, Zupa grzybowa 7 lat temu

    U mnie pachnie już Świętami Bożego Narodzenia. Dzisiaj na obiad zaserwowałam zupę grzybową. Mmmm jest przepyszna i aż trudno nie sięgnąć po dokładkę. Moje babcie umarły, gdy byłam jeszcze dzieckiem, ale gdzieś w[…]

  • Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami, to pyszna propozycja do wigilijnego barszczu. Oczywiście paszteciki świetnie też sprawdzą się jako przekąska dla gości. Osobiście uwielbiam i najbardziej smakują mi w[…]

  • Trójkąty z ciasta francuskiego z powidłami śliwkowymi, to pyszne ciasteczka, które sprawdzą się nie tylko do kawy, ale również na świąteczny stół. Przygotowuje się je bardzo prosto i szybko. SKŁADNIKI1 opakowanie[…]

  • Kaszotto z burakami i czarną rzepą, to moja propozycja na sycący i zdrowy obiad. Jeżeli uwielbiacie pieczone buraki, to ta potrawa na pewno przypadnie Wam do gustu. Kolejną zaletą tego dania jest to, że zapewnia[…]

  • Ciasteczka z ciasta francuskiego, to świetna propozycja, gdy mamy niespodziewanych gości.. Przygotowuje się je ekspresowo, są przepyszne i ładnie się prezentują na stole. Do ich przygotowania nie są potrzebne[…]

  • Makaron z tuńczykiem zaplanowałam sobie na sobotni obiad, ale muszę przyznać, że bardzo bałam się końcowego rezultatu. Największe moje obawy dotyczyły tego, że smak tuńczyka zdominuje całą potrawę. Jak się okazało,[…]

  • Koktajl z daktylami ma bardzo delikatną, kremową konsystencję. Jest słodki, dlatego też świetnie może zastąpić deser. Korzenne przyprawy sprawiają, że jest idealny na długie zimowe wieczory. To pyszny smak[…]

  • Miałam ochotę już od dawna upiec drożdżowe ciasto, ale ciągle brakuje mi czasu. Skorzystałam więc z faktu, że mam dzisiaj urlop i wstałam o 4 rano, aby zagnieść ciasto 🙂 Oczywiście położyłam się jeszcze spać…[…]

  • Coraz częściej nie mamy czasu na zakupy w sklepach stacjonarnych, a decydując się na takowe, niejednokrotnie okazuje się, że w ofercie sklepu nie ma właśnie tego, czego szukamy. Tym razem pod lupę idzie sklep o[…]

  • Sałatka śledziowa z buraczkami jest nie tylko pyszna, ale też ładnie się prezentuje dzięki swojemu różowemu kolorowi. Ważne w jej przygotowaniu jest to, aby odstała co najmniej przez noc. Dzięki temu smaki się[…]

  • Czasami prostota smakuje najlepiej. W związku z tym, że mój syn bardzo lubi muffinki, babeczki i wszystko, co jest niewielkie i może sam trzymać, to upiekłam mu muffinki czekoladowe. Można je udekorować samym[…]

  • Uwielbiam ptysie ze śmietaną, uwielbiam też maliny. Dlatego też połączyłam te dwa smaki i wyszedł mi z tego niebiańsko pyszny deser. Na prawdę trudno się oprzeć i nie mogłam poprzestać na zjedzeniu jednego. A mój[…]

  • Krok 1. Regularne posiłkiSpożywanie posiłków o regularnych porach pozwala nie tylko zapobiegać napadom głodu, ale również reguluje pracę przewodu pokarmowego. Optymalna ilość posiłków w ciągu dnia to 3-4, warto[…]

  • Moda na olej kokosowy trwa. Z uwagi na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych warto zachować umiar w jego spożyciu.FAKT Olej kokosowy jest tłuszczem roślinnym, jednak nie powinien stanowić głównego źródła[…]

  • Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam ptysie. Właściwie zawsze je uwielbiałam i był to bezdyskusyjnie wypiek, któremu nigdy nie mogłam odmówić. Jest całe mnóstwo możliwości podania ptysi, ale dzisiaj postawiłam na[…]

  • Przyswajalność żelaza z produktów mięsnych jest znacznie większa niż z żywności pochodzenia roślinnego. Składnik czerwonych krwinekOkoło 75% żelaza w organizmie zawarte jest w dojrzałych czerwonych krwinkach[…]

  • Na dworze zimno, więc przygotowałam rosół na bazie korpusu z kaczki. Mój mąż był zachwycony tą zupą, zresztą nie tylko on, bo mi również bardzo smakowała. Nawet mój syn niejadek skusił się na miseczkę (chociaż w[…]

  • Kaczka w marynacie słodko – kwaśnej, to połączenie kuchni Polskiej ze smakami Azji. Jest pyszna, delikatna, o zdecydowanie wyczuwalnym smaku marynaty. Koniecznie musicie kiedyś spróbować. Do podania polecam ryż i[…]

  • Załaduj więcej