Dagmara u stóp Benbulbena
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Zimowa pomidorowa z kminkiem i soczewicą 6 lat, 9 miesięcy temu
Już późny wieczór, w kominie słychać huczenie wiatru, z kozy dochodzi wesołe trzaskanie drewna i strzelanie iskier, a z jadalni roznosi się zapach liści eukaliptusa z walentynkowego bukietu białych róż. Odpoczywam[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Kurczak zapiekany w musztardowo-parmezanowej panierce 6 lat, 9 miesięcy temu
Walentynki dzielą społeczeństwo na wielkich miłośników owego dnia i jego jeszcze większych przeciwników. Ale mało kto zna historię świętego Walentego… A jest ona całkiem ciekawa…
Warto wiedzieć, że święty Walenty[…] -
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Włoskie wspomnienia III: Świąteczny targ w Teramo 6 lat, 10 miesięcy temu
Do Teramo udaliśmy się na zakończenie naszych wakacji, w czasie których zwiedzaliśmy głównie malutkie, historyczne miasteczka. Szykując się już w myślach do powrotu na zieloną wyspę, postanowiliśmy odwiedzić[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Polędwiczki stir-fry z limonką i nerkowcami 6 lat, 10 miesięcy temu
Pospiesznie informuję, że przeżyliśmy atak zimy. Podobnie jak upał w trakcie irlandzkiego lata, tak i mróz w trakcie zimy trwa tutaj zaledwie kilka dni. Wystarczająco długo, by zapowiadający zmianę pogody wiatr[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Owsiany chleb Św. Brygidy 6 lat, 10 miesięcy temu
Gdy kończy się styczeń, najpopularniejszym tematem na blogu staje się post poświęcony Św. Brygidzie z Kildare, jednej z trójki patronów Irlandii. Obchody jej święta przypadają na pierwszy dzień irlandzkiej wiosny,[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Rotolo z kasztanami i batatami (oraz o tym, co smacznego zjadłam i co przywiozłam z Włoch) 6 lat, 10 miesięcy temu
Wycieczki wakacyjne – zarówno zagraniczne, jak krajowe – odbywamy zazwyczaj z dwóch powodów. Pierwszy to potrzeba odpoczynku, zmiany otoczenia i – co w przypadku mieszkańców deszczowej krainy oczywiste – klimatu.[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Włoskie wspomnienia II: Sanktuarium Santa Casa, Czarna Madonna i szopki w Loreto 6 lat, 10 miesięcy temu
Do Włoch polecieliśmy bez szczegółowego planu i bez większych założeń. Nie było to z góry ustalone, po prostu przed wyjazdem tyle się działo, że nie miałam czasu usiąść i zastanowić się, co warto byłoby zobaczyć.[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Włoskie wspomnienia: Makaron z sosem fenkułowym i miasteczko Martinsicuro 6 lat, 10 miesięcy temu
Wszystko kiedyś się kończy i po długich trzech tygodniach w słonecznych Włoszech trzeba było wrócić do mżystej Irlandii. Nad Adriatykiem spędziliśmy cały okres święteczny, dzieląc czas między zwiedzanie,[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Wesołych Świąt 6 lat, 11 miesięcy temu
Wesołych Świąt i wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Serdeczne pozdrowienia ze słonecznej Italii!
Dagmara Czytaj dalej -
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Wigilijna kapusta z grzybami 6 lat, 11 miesięcy temu
Karma wraca – ile razy w tygodniu zdarza Wam się przeczytać to zdanie? Mnie przynajmniej ze trzy razy na tydzień i to zawsze jako komentarz do historii raczej spod ciemnej gwiazdy. Dlatego dziś chcę opowiedzieć o[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Zupa grzybowa oraz jak przeżyć 12 dań wigilijnych 6 lat, 11 miesięcy temu
Gdy w grudniu włączam komputer, to z każdej strony atakują mnie gorączkowe dyskusje na temat świętej tradycji 12 dań wigilijnych. Tradycji, która tak po prawdzie nie jest żadną tradycją…
Nasi przodkowie, w[…] -
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Quiche z imbirem i mięsem kraba z sosem chili 6 lat, 11 miesięcy temu
Owoce morza niegdyś stanowiły istotny element diety mieszkańców nadatlantyckich wiosek rybackich, a dziś są drogą przekąską, częściej jedzoną w restauracjach niż przygotowywaną w domach. W okresie świątecznym[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Wigilia na Wileńszczyźnie: Kisiel żurawinowy 6 lat, 11 miesięcy temu
Domowy kisiel to taki trochę zapomniany deser, wyparty podobnie jak galaretki i budynie przez komercyjne saszetki. Na korzyść przemysłowych proszków przemawia szybkość wykonania, bo wystarczy wymieszać zawartość[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Frytki z pasternaku karmelizowane w syropie klonowym 6 lat, 12 miesięcy temu
Jak wiecie, w Irlandii kiszone i marynowane warzywa nie cieszą się takim uznaniem jak w Polsce. Tradycyjnie marynuje się właściwie tylko buraczki, które są później składnikiem popularnej sałatki lub wykorzystuje[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Tradycyjny sposób na kaszel: wywar z mchu irlandzkiego 6 lat, 12 miesięcy temu
W ubiegłym tygodniu miałam okazję uczestniczyć w spotkaniu promocyjnym najnowszej książki dr Prannie Rhatigan Irish Christmas Seaweed Kitchen. Świąteczne wydanie kuchni pełnej wodorostów to naprawdę unikatowa i[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Gulasz z wołowiny z kasztanami i aromatem pomarańczy 7 lat temu
Kasztany jadalne w Irlandii pojawiają się w sklepach pod koniec listopada i znikają z nich właściwie zaraz po świętach, ale ten krótki czas wystarczy, by się nimi nacieszyć. Poza sezonem czasem można kupić je już[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Pluszowe choinki do stroiku adwentowego 7 lat temu
…lub po prostu jako element świątecznych dekoracji.
Nie jest może oryginalny pomysł, ale myślę, że bardzo uniwersalny i bardzo uroczy. Cała zabawa polega na zszyciu dwóch trójkątów z materiału z dłuższych stron[…] -
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Aromatyczna zupa z jagnięciny z ciecierzycą i zieloną soczewicą 7 lat temu
Listopad zrobił nam się tak ciepły, że za oknem lata robactwa tyle, ile w letnie, słoneczne wieczory. Aż strach otworzyć okno, że to wszystko zapragnie wlecieć do domu i zostać z nami na dłużej. Po wielu[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Roladki z bakłażanów z mozzarellą, kminem i sosem warzywnym 7 lat temu
Jakiś czas temu rozpadł nam się okap w kuchni. Dokładniej rozpadła się tylko plastikowa szybka rozpraszająca światło z dwóch lampek, które są częścią owego cudu techniki. Niby nic takiego, ale szybko okazało się,[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Bigos 7 lat temu
W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno
Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną;
Słów tylko brzęk usłyszy i rymów porządek,
Ale treści ich miejski nie pojmie żołądek.
Aby cenić litewskie pieśni i[…] - Załaduj więcej