Dagmara u stóp Benbulbena
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Kuchnia dla zabieganych: Dorsz z salsą z mango, awokado i pomidorków koktajlowych 5 lat, 6 miesięcy temu
Nad Atlantykiem pada trzeci dzień z rzędu non stop. Nie są to zwykłe, przelotne deszczyki, ale po prostu niezbyt obfite oberwanie chmury, które zdaje się nie mieć końca. Jest szaro, ciemno i sennie, a tu długi[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Zupa ogórkowa z zielonym groszkiem i sałatą 5 lat, 6 miesięcy temu
Czy można zrobić zupę z sałaty? Hmm… Do wczoraj byłam przekonana, że sałata to warzywo wybitnie spożywane jedynie na surowo, cho już widziałam kanapki na ciepło, w których sałata została zapieczona razem z[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Kuchnia dla zabieganych: Pappardelle z kurczakiem i estragonem 5 lat, 6 miesięcy temu
Pappardelle, czyli szerokie wstążki makaronu jajecznego, wcale nie tak łatwo u nas dostać. Nic dziwnego, że podczas przypadkowej wizyty w Bundoranie wpadły mi w oko w tamtejszym sklepie, natychmiast je kupiłam. W[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Jagnięcina po marokańsku 5 lat, 6 miesięcy temu
Są takie soboty, że muszę wybrać się do miasta, czego z całego serca nie lubię. Tłumy zakupowiczów, zapchane parkingi i ten unoszący w całym centrum popiątkowy smród. Niestety wizyty w mieście są nieuniknione,[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Sałatka z ryżem i krewetkami 5 lat, 6 miesięcy temu
W Irlandii wybory zawsze odbywają się w piątki. Wczoraj głosowaliśmy w wyborach lokalnych, do europarlamentu a także odbyło się referendum. Jako obywatele jednego z krajów Unii Europejskiej mamy prawo do oddania[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Gulasz warzywny z kluseczkami serowymi 5 lat, 7 miesięcy temu
Gdyby ktoś wszedł do jadalni i przypatrzył się moim dzieciom jedzącym ten gulasz, dowiedziałby się wszystkiego o ich upodobaniach kulinarnych. Każde z nich miało bowiem inną strategię na zjedzenie gulaszu.[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Gnocchi zapiekane z sosem puttanesca 5 lat, 7 miesięcy temu
Dzieci są takie szczere… Ile razy zachwycaliśmy się prostolijnością, naiwnością i tą rozbrajającą szczerością naszych pociech! A ile razy chciliśmy się zapaść pod podłogę ze wstydu lub zażenowania, gdy nasze[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Compote z rabarbaru 5 lat, 7 miesięcy temu
To nie błąd! Nie chodzi o nasz kompot, a anglosaski compote, czyli deser z duszonych w syropie i przyprawach owocach. Jest to proste danie, którego tradycja sięga czasów średniowiecza. Compote jest prosty do[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Czosnkowa zupa krem z szafranem 5 lat, 7 miesięcy temu
Szafran najczęściej określa się najdroższą przyprawą świata, a mało mówi się o jego walorach smakowych, historii czy sposobach wykorzystania. Szafranu do kąpieli dodawała Kleopatra, do szafranu, obok miodu i[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Kurczak w pesto pieczony z warzywami 5 lat, 7 miesięcy temu
Poniedziałek zawsze przychodzi z zaskoczenia. Budzik wyrywa ze snu, człowiek już, już naciąga ponownie kołdrę na głowę, by odpłynąć ponownie w ramionach Morfeusza, gdy jak błyskawica przez mózg przebija się[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Łabędzie i kobierce dzwonków w Hazelwood 5 lat, 7 miesięcy temu
Lasek zwany Hazelwood jest jednym z najchętniej odwiedzanych miejsc przez mieszkańców Sligo oraz turystów. Wart jest wizyty o każdej porze roku, ale najpiękniej jest w nim na przełomie kwietnia i maja, kiedy[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Deser Banoffee 5 lat, 7 miesięcy temu
Banoffee to jeden z pierwszych wyspiarskich deserów, jakie zjadłam po przeprowadzce do Irlandii. Znajdziecie go w niemal każdej kawiarni i w co trzeciej restauracji. Może być podany na wiele sposobów. W[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Pieczona gęś z cydrowym sosem gravy 5 lat, 7 miesięcy temu
Francuzi niegdyś naśmiewali się z Anglików, że mają oni jeden sos, za to mnóstwo religii. Oczywiście stawiając siebie w opozycji, jako naród z tysiacem sosów i jedną religią. Owym jednym sosem wyspiarzy jest[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Mazurek kawowy z kajmakiem 5 lat, 7 miesięcy temu
Tegoroczny mazurek był całkowicie dziełem przypadku. Marzył mi się mazurek kokosowy – niestety nie miałam czasu ani na eksperymenty, ani na poszukiwania odpowiedniego przepisu. Trafiłam tylko na zwykłe mazurki z[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Żurek z białą kiełbasą 5 lat, 8 miesięcy temu
Co roku na Wielkanoc gotuję dla spragnionych polskich smaków najbliższych żur po staropolsku z prawdziwkami. Różni się on przede wszystkim kolorem, gdyż grzyby nadają mu barwę intensywnie brązową. Także w smaku[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Radosnych Świąt! 5 lat, 8 miesięcy temu
Wielkanocnych pisanek
uśmiechu cały ranek
jajek na twardo
królika z kokardą
mokrego ubrania
w dniu wielkiego lania
rzeżuchy po pachy
i smacznej kiełbachy!
Serdecznie pozdrawiam!
Dagmara Czytaj dalej -
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Warzywna lasagne z bakłażanem i cukinią 5 lat, 8 miesięcy temu
Kiedy w sobotę budzą mnie podejrzane odgłosy szurania i stukania, to wiem, że mój mąż wpadł w klimat perfekcyjnego pana domu i właśnie robi poranną rewolucję sprzątając i szorując najmniej odwiedzane zakamarki[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Tarta z porem, ricottą i serem gruyère 5 lat, 8 miesięcy temu
Świat wokół zieleni się tysiącami odcieni tej barwy. Cała paleta jasnych, soczystych seledynowych, oliwkowych i limonkowych drobnych listków niczym mgiełka otacza korony drzew. A do tego wyszło słońce, jeszcze[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Gnocchi z pikantną potrawką z bakłażanów 5 lat, 8 miesięcy temu
Potrawka potrawką (bardzo dobra swoja drogą), ale wpierw muszę ostrzec, dlaczego należy się wystrzegać pożyczania pieniędzy od osób prywatnych, a szczególnie od osób z nami spokrewnionych. Im bliższe[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Grzybowe kaszotto z buraczkami 5 lat, 8 miesięcy temu
Ostatni tydzień postnej, Króliczkowej tortury czas zacząć. Po pięciu tygodniach bezmięsnych obiadów największą korzyścią są oszczędności na wydatkach spożywczych, które niestety upłynniły się w cukierniach. Takiej[…]
- Załaduj więcej