Dagmara u stóp Benbulbena
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Biała kiełbasa pieczona z cebulą i jabłkami 8 lat, 7 miesięcy temu
Łagodnieję z wiekiem. Pazur się stępia, temperament wietrzeje. Odechciewa mi się wojowania. Misja wychowywania męża dobiega końcowi, a jej wynik jest niemożliwy do oceny. Kulinarnie to pełny kompromis. Pozwalam mu[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Crumble z rabarbaru z imbirem i migdałami 8 lat, 8 miesięcy temu
W tym sezonie jeszcze nie pojawiły się owoce pod kruszonką, czyli mój ukochany deser. Crumble wygląda dokładnie odwrotnie do smaku. Wygląda, no cóż, marnie, ale smakuje, że oh la la! Będziesz śpiewać, mon ami![…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Sałatka fatoush z grillowanym serem halloumi 8 lat, 8 miesięcy temu
Fatoush (lub fattoush, fattoosh, fattouche, fatush… lub jakkolwiek inaczej zapiszemy fonetycznie z arabskiego) to pochodząca z Lewantu sałatka z opieczonym chlebem pita. Egzotyczna nazwa może być myląca, ale to[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Czipsy z jabłek 8 lat, 8 miesięcy temu
Czasami przebiega mi przez głowę myśl, że coś tam byłoby dobrym tematem na wpis na blogu, a potem czas ucieka, biegnie dzień za dniem i temat staje się nieaktualny. Zima się kończy, zaczyna wiosna. Dzieci rosną.[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Makaron nadziewany ricottą i szpinakiem 8 lat, 8 miesięcy temu
Ricotta ze szpinakiem to klasyczne połączenie, którego nie trzeba specjalnie przedstawiać. Bardzo lubię przekładać tym nadzieniem lasagne, ale tym razem przemogłam się i nafaszerowałam pennoni rigati giganti.[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Central Park Bagel 8 lat, 8 miesięcy temu
Z bajglami to jest ciekawa historia. Każdy, kto bywał w Krakowie, pamięta uliczne kramarki sprzedające bajgle. Przy dworcu kolejowym, prosto z plastikowych skrzynek, w których po bajglach, gdy nikt akurat ich nie[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Irlandzkie kiełbaski w sosie cydrowo-musztardowym 8 lat, 8 miesięcy temu
Dzień Świętego Patryka celebrujemy nie tylko paradą, zielonym strojem i Guinnessem. Świąteczny obiad 17 marca musi być irlandzki, co wcale nie oznacza tradycyjnego przepisu. Zamiast Eat Irish na zielonej wyspie[…]
-
Dagmara u stóp Benbulbena dodał(a) nowy wpis, Pudding bananowy 8 lat, 8 miesięcy temu
Pudding – czyli deser z chleba – był do niedawna dla mnie potwierdzeniem, że tradycyjna kuchnia brytyjska jest mało wyrafinowana, żeby nie powiedzieć okropna i barbarzyńska. Moczenie chleba w mleku przywodziło mi[…]