Ciastka – domowe słodkości
-
Ciastka – domowe słodkości dodał(a) nowy wpis, CYTRYNOWIEC JABŁKOWY 2 lata, 3 miesiące temu
Składniki:Ciasto cytrynowo – jabłkowe:6 jajek3/4 szklanki cukru kryształ250 g margaryny190 jogurtu naturalnegosok wyciśnięty z cytryny1,5 szklanki mąki pszennej1 szklanka mąki ziemniaczanej1 łyżka proszku do piecz[…]
-
Ciastka – domowe słodkości dodał(a) nowy wpis, MANADRYNKOWIEC Z KREMEM 2 lata, 4 miesiące temu
Składniki:Ciasto mandarynkowe:6 jajek3/4 szklanki cukru kryształ250 g margaryny150 ml mlekaok. 100 ml świeżo wyciśniętego soku z mandarynek (6 sztuk)2,5 szklanki mąki pszennej1 szklanka mąki ziemniaczanej1 łyżka p[…]
-
Ciastka – domowe słodkości dodał(a) nowy wpis, AJARKONIAKOWE KWIATKI 2 lata, 4 miesiące temu
Składniki:180 g mąki pszennej70 g mąki ziemniaczanej180 g cukru1 łyżka cynamonu1 łyżka cukru waniliowego150 g margarynyskórka otarta z jednej cytrynyszczypta soliDodatkowo:puszka masy krówkowej adwokatP[…]
-
Ciastka – domowe słodkości dodał(a) nowy wpis, SERNIK BEZUBEZU 2 lata, 4 miesiące temu
Składniki:Ciasto kruche:3 szklanki mąki pszennej4 żółtka2 łyżki cukru0,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki cukru waniliowego1 łyżka mielonego cynamonu250 g margarynySernik bezowy:6 jajek250 g margaryny3/4[…]
-
Ciastka – domowe słodkości dodał(a) nowy wpis, PIERNIKOWE KANAPKI 2 lata, 4 miesiące temu
Składniki: Piernik:2 jajka3/4 szklanki cukru1 szklanka mleka2 szklanki mąki1 łyżka kakao1 – 1,5 łyżki przyprawy do piernika1 łyżeczka sody oczyszczonejNadzienie:Upieczony piernik1 szklanka płatków owsianych[…]
-
Ciastka – domowe słodkości dodał(a) nowy wpis, (brak tytułu) 2 lata, 4 miesiące temu
Zdrowych, pełnych miłości i radości świąt Bożego Narodzenia oraz bliskości wszystkich, których kochacie.Ciastka – domowe słodkości Czytaj dalej
-
Ciastka – domowe słodkości dodał(a) nowy wpis, JAK ZMIEKCZYĆ RODZYNKI? 2 lata, 4 miesiące temu
Jeżeli rodzynki są twarde i wyschnięte namocz je w soku z cytryny, wodzie lub rumie. Jeżeli chcesz aby rodzynki nadały aromatu twojemu ciastu przygotuj napar z herbaty owocowej. Krótko przed wsypaniem rodzy[…]
-
Ciastka – domowe słodkości dodał(a) nowy wpis, JAK PRZYGOTOWAĆ RODZYNKI DO ZSERNIKA? 2 lata, 4 miesiące temu
Żeby rodzynki nie opadły na dno sernika należy rodzynki w miseczce zalać wrzątkiem. namoczyć je ok 2 – 4 minuty. Następnie wylewamy wodę i obtaczamy w mące. Dzięki temu rodzynki nie opadną na dno. Czytaj dalej
-
Ciastka – domowe słodkości dodał(a) nowy wpis, ABY MAK NIE ODKLEJAŁ SIĘ OD CIASTA 2 lata, 5 miesięcy temu
Zanim masę makową rozłożysz na rozwałkowane ciasto, pamiętaj, aby wcześniej posmarować je na całej powierzchnię białkiem. Ten prosty trik sprawi, że mak nie będzie się odklejał od ciasta podczas jedzenia! Czytaj dalej
-
Ciastka – domowe słodkości dodał(a) nowy wpis, JAKIE BAKALIE DO MAKU? 2 lata, 5 miesięcy temu
O ostatecznym smaku makowca decydują bakalie, które dodaje się do masy – konieczne są siekane orzechy włoskie, laskowe, kandyzowana skórka pomarańczowa, rodzynki wymoczone w rumie. Można też dodać migdały czy[…]
-
Ciastka – domowe słodkości dodał(a) nowy wpis, CHOINKA W SERNIKU 2 lata, 5 miesięcy temu
Składniki:Piernik:2 jajka3/4 szklanki cukru1 szklanka mleka2 szklanki mąki1 łyżka kakao1 – 1,5 łyżki przyprawy do piernika1 łyżeczka sody oczyszczonejSernik:3 jajka125 g margaryny0,5 szklanki cukru1 łyżka cukru wan[…]
-
Ciastka – domowe słodkości dodał(a) nowy wpis, ABY MAKOWIEC NIE ROZPADŁ SIĘ 2 lata, 5 miesięcy temu
Należy do masy makowej dodać ubite na sztywno białka (na 30 dag maku 5 białek). Poza tym ciasto, przed wyłożeniem masy, powinno się posmarować białkiem. Czytaj dalej
-
Ciastka – domowe słodkości dodał(a) nowy wpis, PRZECHOWYWANIE PIERNIKÓW 2 lata, 5 miesięcy temu
Upieczone pierniczki możemy przechowywać nawet przez kilka miesięcy. aby zachowały świeżość, należy ułożyć je warstwami w szczelnym pojemniku np. w eleganckim słoiku lub metalowej puszce. Czytaj dalej
-
Ciastka – domowe słodkości dodał(a) nowy wpis, JAK URATOWAĆ ZWARZONĄ POLEWĘ 2 lata, 5 miesięcy temu
Pamiętajmy, aby zbyt długo nie podgrzewać polewy, ponieważ może się zwarzyć. A jeśli to się zdarzy, wystarczy do niej dodać 2 łyżki gorącego mleka lub wody i podgrzewać cały czas mieszając. Dzięki temu polewa wróc[…]
-
Ciastka – domowe słodkości dodał(a) nowy wpis, GDY POLEWA JEST ZA GĘSTA 2 lata, 5 miesięcy temu
Jeżeli polewa jest mało płynna i utrudnia nam to dekorowanie wypieków, można dodać do niej 1 łyżkę oleju kokosowego tłoczonego na zimno. Dzięki niemu stanie się bardziej płynna i szybko nie zastygnie. Czytaj dalej
-
Ciastka – domowe słodkości dodał(a) nowy wpis, ABY PIERNICZKI BYŁY MIĘKKIE 2 lata, 5 miesięcy temu
Świeżo upieczone pierniczki są bardzo twarde i jedzenie ich w takiej postaci może stanowić nie lada wyzwanie. Jest na to bardzo prosty sposób. Najprościej będzie rozłożyć je po prostu jeden obok drugiego (a nie jed[…]
-
Ciastka – domowe słodkości dodał(a) nowy wpis, JAKI WYBRAĆ MIÓD DO PIERNIKA? 2 lata, 5 miesięcy temu
Obowiązkowym składnikiem ciasta piernikowego jest miód. Do wypieku dobrze sprawdzi się miód lipowy, akacjowy lub wielokwiatowe, które są łagodne w smaku i mają przyjemny zapach. Alternatywą są miody sztuczne,[…]
-
Ciastka – domowe słodkości dodał(a) nowy wpis, PŁATKI ŚNIEGU 2 lata, 5 miesięcy temu
Składniki:2 łyżki kawy cappuccino o smaku wiśni w czekoladzie lub innego smaku150 g mąki pszennej25 g płatków migdałowych25 g orzeszków ziemnych50 g cukru100 g margaryny30 ml gorącej wody Przygotow[…]
-
Ciastka – domowe słodkości dodał(a) nowy wpis, POMARAŃCZOWE PREZENTY 2 lata, 5 miesięcy temu
Składniki:Ciasto:250 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia70 g cukru180 g margaryny1 łyżka startej skórki pomarańczowejNadzienie:100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej70 g płatków migdałowych[…]
-
Ciastka – domowe słodkości dodał(a) nowy wpis, (brak tytułu) 2 lata, 5 miesięcy temu
Witam wszystkich serdecznie :-)Jakiś czas temu pomyślałam o zebraniu kilku swoich przepisów, które ukazały się na stronie bloga i złożeniu ich w całość w formie książki pdf pod tytułem „Boże Narodzenie”. Ni[…]
- Załaduj więcej