Ciastka – domowe słodkości
-
Ciastka – domowe słodkości dodał(a) nowy wpis, JOGURTOWA PIANKA Z MUSEM Z KIWI 8 lat, 7 miesięcy temu
Składniki:Pianka:175 g jogurtu naturalnego2 łyżki żelatyny30 ml syropu z mandarynki60 ml gorącej wody2 łyżki cukru pudruMus z kiwi:2 świeże kiwi 2 łyżki miodu1/2 – 1 łyżki soku z cytrynyDodatkowo:1 opakowanie[…]
-
Ciastka – domowe słodkości dodał(a) nowy wpis, (bez tytułu) 8 lat, 8 miesięcy temu
Z okazji Świąt Wielkanocnych składam najserdeczniejsze życzenia, aby ten czas był pełen wiary, nadziei i miłości. Serdecznych spotkań w gronie rodziny oraz radosnego „Alleluja” Czytaj dalej
-
Ciastka – domowe słodkości dodał(a) nowy wpis, JAJKA FASZEROWANE ZIOŁAMI 8 lat, 8 miesięcy temu
Podzielę się z Wami ostatnim już świątecznym przepisem, który można zrobić na niedzielne śniadanie u mnie przyjęło się, że jajka faszerowane robimy na kolację w Wielką Sobotę.Składniki:7 jajek50 g sera żółtego1[…]
-
Ciastka – domowe słodkości dodał(a) nowy wpis, (bez tytułu) 8 lat, 8 miesięcy temu
Kolejna moja publikacja ukazała się w prasie jaką jest porada „Temperatura czekolady” znaleźć ją można w publikacji „Gotuj krok po kroku” nr 4/201r, wyd.Bauer Sp. z o.o., Sp.k.w Warszawie. Poradę można zaleźć na[…]
-
Ciastka – domowe słodkości dodał(a) nowy wpis, AROMATYCZNA CYTRUSOWA BABKA 8 lat, 8 miesięcy temu
Składniki:6 jajek300 g mąki pszennej200 g cukru kryształ250 g margaryny lub masłaskórka starta z 1 cytryny i 1/2 pomarańczysok wyciśnięty z 1 cytryny i 1/2 pomarańczy1 łyżka proszku do pieczeniaDodatkowo:50 g[…]
-
Ciastka – domowe słodkości dodał(a) nowy wpis, SEKRETY UDANEGO CIASTA KRUCHEGO 8 lat, 8 miesięcy temu
Ciasto kruche to doskonała podstawa ciast owocowych, serników, mazurków, tart i ciasteczek. Jest sporządzane bez dodatków środków spulchniających. Jego cechą charakterystyczną jest kruchość, uzyskana dzięki dużej[…]
-
Ciastka – domowe słodkości dodał(a) nowy wpis, WIELKANOCNE CYTRUSKI 8 lat, 8 miesięcy temu
Składniki:2 i 1/2 szklanki mąki pszennej200 g margaryny7 łyżek cukru pudru2 żółtka1 łyżka śmietany 18%sok i skórka starta z 1 cytrynyPrzygotowanie:Mąkę pszenną z cukrem pudrem przesiać. Schłodzoną margarynę[…]
-
Ciastka – domowe słodkości dodał(a) nowy wpis, MINI SERNICZKI STRACIATELLA 8 lat, 9 miesięcy temu
Składniki:3 jajka125 g margaryny 3/4 szklanki cukru1/4 szklanki mąki ziemniaczanej50 dag sera białego50 g gorzkiejPrzygotowanie:Ser biały skręcić raz lub dwa razy. Jajka ubijać z cukrem i cukrem waniliowym do[…]
-
Ciastka – domowe słodkości dodał(a) nowy wpis, DROŻDŻOWE WARIACTWO CZEKOLADOWO – WAFELKOWE 8 lat, 9 miesięcy temu
Składniki:Rozczyn: 20 g świeżych drożdży150 ml mleka50 g margaryny lub masła4 – 5 łyżek mąki pszennej1 łyżka cukru kryształCiasto: 100 g cukru kryształ3 – 4 łyżek kakao 2 szklanki mąki pszennejszczypta soli2 jajka[…]
-
Ciastka – domowe słodkości dodał(a) nowy wpis, DROŻDŻOWE WARIACTWO CZEKOLADOWO – WAFELKOWE 8 lat, 9 miesięcy temu
Składniki:Rozczyn: 20 g świeżych drożdży150 ml mleka50 g margaryny lub masła4 – 5 łyżek mąki pszennej1 łyżka cukru kryształCiasto: 100 g cukru kryształ3 – 4 łyżek kakao 2 szklanki mąki pszennejszczypta soli2 jajka[…]
-
Ciastka – domowe słodkości dodał(a) nowy wpis, PĄCZUSIE SEROWE 8 lat, 10 miesięcy temu
Składniki:150 g białego półtłustego sera1 i 1/2 łyżki śmietany 18%5 łyżek cukru kryształ1 łyżka cukru waniliowego2 jajka1 szklanki maki pszennej1/2 łyżeczki sody1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo:olej do[…]
-
Ciastka – domowe słodkości dodał(a) nowy wpis, (bez tytułu) 8 lat, 10 miesięcy temu
Wygrana w konkursie kulinarnym „Herbapol – Polskie smaki masz je w naturze”organizowanym przez Herbapol. Masz to w naturze. (www.herbapol.com.pl) Konkursowe zadanie polegało na zaproponowaniu ulubionego dania z[…]
-
Ciastka – domowe słodkości dodał(a) nowy wpis, KOKOSANKI Z NUTKĄ EGZOTYKI 8 lat, 10 miesięcy temu
Składniki: 50 g płatków migdałowych180 g wiórków kokosowych100 g cukru2 jajka50 g margarynyPrzygotowanie:Płatki migdałowe połamać na drobne kawałki. Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Jajka ubić z[…]
-
Ciastka – domowe słodkości dodał(a) nowy wpis, (bez tytułu) 8 lat, 10 miesięcy temu
Kolejna moja publikacja ukazała się w prasie jaką jest porada „Jak zrobić mączkę migdałową” znaleźć ją można w publikacji „Kulinarne Hity” nr 1/2017 (18), wyd. Burda Media Polska Sp z o.o. we Wrocławiu. Poradę[…]
-
Ciastka – domowe słodkości dodał(a) nowy wpis, 3 – KOLOROWE CIASTECZKA 8 lat, 11 miesięcy temu
Składniki:300 g mąki pszennej300 g mąki ziemniaczanej 250 g margaryny100 g cukru pudru2 żółtka2 łyżki maku1 łyżka kakao1 puszka masy kajmakowej np. waniliowejwiórki kokosowePrzygotowanie:Mąkę pszenną z ziemniaczaną[…]
-
Ciastka – domowe słodkości dodał(a) nowy wpis, (bez tytułu) 8 lat, 11 miesięcy temu
Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzę Wszystkim czytelnikom bloga,by ten szczególny piękny czasodrodzenia się dobrawprowadził do Waszych Domów radość,spokój i jeszcze więcej rodzinnego ciepła, a Nowy Rok 2017[…]
-
Ciastka – domowe słodkości dodał(a) nowy wpis, SEKRETY UDANEGO PIERNIKA 8 lat, 11 miesięcy temu
Piernik bez pęcherzy – aby uniknąć pęcherzy warto po przelaniu ciasta piernikowego do blaszki nakłuć w ten sposób zapobiegniemy powstawaniu pęcherzyMarmolada – aby uniknąć ewentualnej fermentacji marmolady należy[…]
-
Ciastka – domowe słodkości dodał(a) nowy wpis, BAJADERKA 8 lat, 11 miesięcy temu
Składniki:Ciasto:500 g mąki pszennej250 g margaryny lub masła2 jajka1 łyżka proszku do pieczenia1/2 szklanki cukru kryształ Nadzienie:2 łyżki kakao2 szklanki mlekapowidła śliwkowe25 dag bakalie (rodzynki, orzechy[…]
-
Ciastka – domowe słodkości dodał(a) nowy wpis, SEKRETY UDANEGO BARSZCZU CZERWONEGO 8 lat, 11 miesięcy temu
Historia Historia barszczu czerwonego sięga czasów Władysława Jagiełły. Najpierw przygotowywano kwas buraczany. Barszcz zupę gotowano na jarzynach, na wywarze z mięsa (rosole) i przyprawiano zagranicznymi[…]
-
Ciastka – domowe słodkości dodał(a) nowy wpis, ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA CZEKOLADOWE ZE ŚNIEŻNĄ POSYPKĄ 8 lat, 12 miesięcy temu
Składniki:220 g mąki pszennej90 g cukru pudru1 łyżka cukru pudru waniliowego1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru (40 g)1 łyżka kakao110 g margaryny lub masła2 żółtka2 łyżki mleka Dodatkowo:2 białka migdały[…]
- Załaduj więcej