ChilliJemy

  • Barszcz ukraiński zawsze robił mój Tato kiedy byłam mała. Nie jadłam go od kilku lat, od kiedy Taty już z nami nie ma. Pozostał sentyment do tej zupy i ten obłędny smak, który nie pozwala zapomnieć o cudownych i[…]

  • Z okazji urodzin mojej młodszej Siostry upiekłam torcik ( w tortownicy o średnicy 17cm). Niestety nie zdążyła dojechać żeby go spróbować…chochliki go zjadły :PChyba będę musiała upiec drugi ;)Składniki:Biszkopt:3[…]

  • Grudzień to czas kiedy spotykamy się w rodzinnym gronie, czy z przyjaciółmi i celebrujemy świąteczny czas. Grudzień kojarzy mi się ze śniegiem (którego ostatnimi czasy jednak odrobinę brak) i z piernikowaniem. Nie[…]

  • Kiedy w domu zalega kilka bardzo dojrzałych bananów i nie mamy pomysłu co z nimi zrobić, idealnym pomysłem są babeczki. Babeczki nie byle jakie bo nadziane pysznym karmelowym kremem E.Wedel. Oczywiście ta opcja[…]

  • Tradycyjne gołąbki w moim domu zawsze faszerowało się mięsem i ryżem. Czasem w ramach odmiany w duecie z mięsem gołąbki nadziewam kaszą jęczmienną. Taką właśnie wersję gołąbków proponuję Wam na obiad.Spróbujcie :)<br[…]

  • ChilliJemy dodał(a) nowy wpis, Seromakowiec 7 lat temu

    W grudniu nie może na naszych stołach zabraknąć sernika oraz makowca. Propozycja połączenia tych dwóch smaków da nam pachnący i delikatny seromakowiec. Ciasto z korzennym spodem dodatkowo podsyci świąteczny nastrój[…]

  • O tym jak wykorzystać kurczaka oraz warzywa z rosołu pisałam Wam już kilkakrotnie. Skoro męczę jednak moja ukochaną dynię, postanowiłam połączyć rosołowe pyszności z dynią. A Wy co robicie z gotowanego kurczaka? :)<br[…]

  • Jesień w pełni, więc na talerzach proponuję połączenie królów jesieni – jabłka i dyni. W duecie tworzą niepowtarzalny smak i aromat. Mega sycąca i mega rozgrzewająca z dodatkiem imbiru i czosnku. Spróbujcie :)<br[…]

  • Placki ziemniaczane uwielbiam z cukrem. Prosto, ale pysznie. Jesienią jednak połączenie delikatnej dyni i ziemniaków z gulaszem wołowym idealnie rozgrzewa…i ten zapach unoszący się w całym domu.Lubicie placki[…]

  • Idealne niedzielne lub sobotnie śniadanie to śniadanie z naleśnikami 🙂 Tym razem naleśniki zzieleniały z zazdrości o twarożek, który chciał stawić się o poranku na naszym stole. Spróbujcie :)Składniki na ciasto:1[…]

  • Czasem babeczki wychodzą spontanicznie, kiedy Twoje dziecko blenduje zbyt dużo szpinaku. To jasny znak, że nie może się on zmarnować 🙂 Szpinak oprócz jego wytrawnej wersji może być z powodzeniem podawany w[…]

  • ChilliJemy dodał(a) nowy wpis, Tatar wołowy 7 lat temu

    Tatar – niezwykle prosta i znana wielu potrawa, która nigdy nie wychodzi z łask. Tatar jako danie kojarzy mi się ze spotkaniami ze znajomymi i dlatego właśnie idealnie może się wpasować w karnawałowe szaleństwo,[…]

  • Sałatka na sobotnie wieczory ze znajomymi, lub jako smaczna kolacja po ciężkim dniu pracy. Z racji tego, że ryby warto jeść, a dodatkowo śledzie uwielbiam w wersji z olejem i ziołami to taki połączenie jest dla[…]

  • Leniwie pozostaję kurczowo przy dyni, która powoli oddaje swoje miejsce piernikom. Zanim jednak przejdziemy do tego tematu leniwie poczęstuję Was leniwymi. Oczywiście dyniowymi :)Składniki:0,5kg białego sera1/2[…]

  • ChilliJemy dodał(a) nowy wpis, Muffiny dyniowe 7 lat temu

    Przedstawiam Wam dzisiaj straaaaaaaasznie smaczne babeczki dyniowe, które wcale nie muszą mieć takich potwornych minek. Dyniowe babeczki są wilgotne w środku, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu . Spróbujcie 🙂 […]

  • W październiku zawsze przygotowuje sobie sezon na dynie, przygotowując MUS DYNIOWY .Na bazie musu mogę bez problemu przygotować wiele pysznych wytrawnych, ale i przede wszystkich słodkich dań. Dzisiaj chciałam[…]

  • Jesienią jednym z często powtarzających się składników w kuchni jest dynia. Zrobienie z niej musu lub tak zwanego puree jest podstawą wielu smakołyków, które pojawiają się na naszych stołach.Składniki:duża dynia

  • Jesień uwielbiam wraz z jej barwami na drzewach, nie lubię jednak słoty, zimna i wiatru, które wraz z nią przychodzą. Od dawna wiadomo, że ratować się możemy aromatycznymi i sycącymi zupami, które w te chłodne[…]

  • Sezon dyniowy w pełni. Nie mógłby się obyć bez pachnących, wilgotnych babeczek dyniowych z kawałkami gorzkiej czekolady. Babeczki są wilgotne, rozpływają się w ustach i ostrzegam…szybko znikają 😉 Składniki ( ok[…]

  • Pasta z makreli towarzyszy mi od dzieciństwa, zawsze jednak jej podstawą była ryba i cebulka. Prostą i pyszna pastę urozmaiciłam dodatkiem białego sera, który sprawił, że pasta jest bardziej kremowa i zdecydowanie[…]

  • Załaduj więcej