ChilliJemy
-
ChilliJemy dodał(a) nowy wpis, Domowe faworki- jak u Mamy 5 lat, 9 miesięcy temu
Faworki, chrusty, a może maja jeszcze jakąś inną nazwę? Jeden z nieodłącznych elementów Tłustego Czwartku. W moim Rodzinnym Domu towarzyszyły nam od zawsze. Najlepiej smakowały te smażone w głębokim tłuszczu[…]
-
ChilliJemy dodał(a) nowy wpis, Sałatka z pieczonych buraków z orzechami 5 lat, 9 miesięcy temu
Sałatka, która ostatnio bardzo często gości w moim domu. Idealnie sprawdza się do zabrania do pracy, ale również do podania gościom. Jednym z plusów jej przygotowania jest to, że buraki możemy upiec np dzień[…]
-
ChilliJemy dodał(a) nowy wpis, Prosty Domowy Ramen 5 lat, 9 miesięcy temu
Ramen, ostatnio chyba jedna z najpopularniejszych azjatyckich zup, które pojawiają się na naszych stołach, ale również w różnych restauracjach azjatyckich. Najprostszym określeniem ramenu, jest porównanie go do[…]
-
ChilliJemy dodał(a) nowy wpis, Chaczapuri, czyli pyszny gruziński chlebek z białym serem 5 lat, 9 miesięcy temu
Idąc dzisiaj na basen poczułam fantastyczny zapach. Okazało się, że tuz obok otworzyła się gruzińska piekarnia. Niestety z racji późnej godziny trafiłam na jej zamknięcia. Morał z tej historii jest jeden.[…]
-
ChilliJemy dodał(a) nowy wpis, Pieczone ziemniaczki w chrupiącej skórce z ziołami 5 lat, 9 miesięcy temu
Często zastanawiam się nad tym jaki dodatek do obiadu byłby najlepszy. Zwykłe gotowane ziemniaki, ryż czy kasza z czasem się po prostu nudzą. A tak przygotowane ziemniaczki są idealne do mięsnych dań, ale również[…]
-
ChilliJemy dodał(a) nowy wpis, Placki z kaszy manny z sosem z borówek 5 lat, 10 miesięcy temu
Na blogu od dawna nie pojawiły się placki. Z racji weekendu pozwolić sobie mogłam na zrobienie placków ze specjalnym dodatkiem borówkowego sosu. Własnie takie niedzielne leniwe śniadania lubię najbardziej. A Wy? ;)<br[…]
-
ChilliJemy dodał(a) nowy wpis, Zapiekany camembert z bagietką 5 lat, 10 miesięcy temu
Taki prosty, ale za to jaki pyszny…pierwszy wpis w Nowym Roku 🙂 Idealny na karnawałową przystawkę lub do pochrupania przy filmie. Na ciepło rozpływa się w swojej delikatności w ustach. Sprawdźcie, czy nie macie[…]
-
ChilliJemy dodał(a) nowy wpis, Nalewka pomarańczowo – kawowa #44 5 lat, 11 miesięcy temu
Boże Narodzenie to zapach pomarańczy, goździków, choinki i pierników. To czas spędzony z najbliższymi przy stole, przy sentymentalnym powrocie do starych fotografii… Ta delikatna nalewka idealnie wkomponowuje się[…]
-
ChilliJemy dodał(a) nowy wpis, Pierś z kurczaka zapiekana w sosie z suszonych pomidorów z mozzarellą i czerwonym pieprzem 5 lat, 11 miesięcy temu
Pierś z kurczaka wcale nie musi być nudna.Zapiekana w aromatycznych pomidorach suszonych z ziołami i mozzarella stanowi sam w sobie pyszny obiad. Ja uwielbiam te wersję podaną z opiekanymi[…]
-
ChilliJemy dodał(a) nowy wpis, Drożdżowa gwiazda z makiem – makowiec 5 lat, 11 miesięcy temu
Piernik, sernik i oczywiście makowiec…to trzy ciasta bez, których nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia. Przywiązanie do tradycji bywa silniejsze od rozsądku, który czasem nakazuje…piecz mniej, przecież[…]
-
ChilliJemy dodał(a) nowy wpis, Pasta z fasoli i suszonych pomidorów 6 lat temu
W sobotę robiłam fasolkę po bretońsku i ugotowałam za dużo fasoli (jeżeli oczywiście można uznać, że fasolki może być zbyt dużo 😉 ). Stwierdziłam, że wykorzystam jej część na zrobienie smarowidła do chleba.[…]
-
ChilliJemy dodał(a) nowy wpis, Spaghetti z cukinią i schabem 6 lat temu
Prosty, szybki, sycący. Spaghetti nie zawsze musi być standardowe, pomidorowe, czy jedwabiście śmietankowe. Może być również zaskakująco skąpe w ilości sosu, a przy tym bardzo delikatne i smaczne,Spróbujcie :)<br[…]
-
ChilliJemy dodał(a) nowy wpis, Ravioli z fetą i szpinakiem 6 lat temu
Ravioli lubię za ciasto, za nadzienie, które można dowolnie komponować i za to, że jest takie pyszne. Ten włoski przysmak to alternatywa dla naszych tradycyjnych obłędnych z resztą pierogów 🙂 Pierwszy raz jadłam[…]
-
ChilliJemy dodał(a) nowy wpis, Langosze 6 lat temu
Kiedy pierwszy raz zjadłam langosza zakochałam się w nim od pierwszego kęsa. Porównałabym go do oszukanej pizzy, ale takiej bardzo pulchnej i aromatycznej. Langosz jest tak na tyle fajna propozycją, że można go[…]
-
ChilliJemy dodał(a) nowy wpis, Tort czekoladowy z deikatnym mascarpone i malinami 6 lat, 1 miesiąc temu
Torty to zdecydowanie jeden z najważniejszych elementów urodzin. To mój pierwszy tort typu naked. Zdecydowanie jeden z ulubionych, bardzo czekoladowych z delikatnym malinowym wnętrzem. I wiecie co w nim uwielbiam?[…]
-
ChilliJemy dodał(a) nowy wpis, Puszyste placki jogurtowe z gruszkami 6 lat, 1 miesiąc temu
Idealne śniadanie to te spod znaku gruszki i puszystych placuchów.Pulchne i aromatyczne z dodatkiem skórki pomarańczowej zdecydowanie da nam dużo energii na cały dzień. Ja lubię najbardziej w towarzystwie kubka[…]
-
ChilliJemy dodał(a) nowy wpis, Wilgotne babeczki z gruszkami 6 lat, 1 miesiąc temu
Październik obok dyni, jabłek i grzybów uważam za sezon gruszkowy. Z racji tego, że bardzo lubię ten owoc to razem z cynamonem postanowiłam wkomponować go w babeczki. Tym razem część owoców przed upieczeniem[…]
-
ChilliJemy dodał(a) nowy wpis, Jogurtowo- czekoladowe ciasto z brzoskwiniami i orzechami 6 lat, 2 miesiące temu
Przedstawiam Wam mega czekoladowe, proste w wykonaniu, wilgotne w smaku, chrupiące od orzechów i aromatyczne dzięki brzoskwiniom ciacho jogurtowe.Zdecydowanie należy do jednych z najbardziej prostych jakie robiłam.[…]
-
ChilliJemy dodał(a) nowy wpis, Brzoskwiniowe babeczki z różowym lukrem 6 lat, 2 miesiące temu
Bajecznie kolorowe, wilgotne w środku, aromatyczne i lubiane przez dzieciaki.Takie są właśnie różowe babeczki brzoskwiniowe.Ktoś chętny? :)Składniki: 225 g mąki pszennejpół łyżeczki sody oczyszczonej1,5 łyżeczki[…]
-
ChilliJemy dodał(a) nowy wpis, Sielawa – niedoceniona ryba na obiad 6 lat, 2 miesiące temu
Sielawa to niedoceniana do tej pory przeze mnie ryba. Niewielka, niepozorna i w dodatku delikatna w smaku. Idealnie smakuje w towarzystwie duszonych warzyw.Zdecydowanie warto ją podsmażyć :)Składniki:4 niewielkie[…]
- Załaduj więcej