Kolorowy Przepisownik
-
Kolorowy Przepisownik dodał(a) nowy wpis, Sernik przekładany krówkowym kremem, na migdałowo-kakaowym biszkopcie 9 lat, 11 miesięcy temu
Nie piekłam już tak dawno (bo od Świąt przecież;)), że zwyczajnie mi się chciało 🙂 a i ser patrzył się na mnie z lodówki, a nie bardzo wiedziałam co z nim zrobić… Nie było go dużo, w dodatku różne, więc[…]
-
Kolorowy Przepisownik dodał(a) nowy wpis, Bigos z kapusty mieszanej z papryką i natką (odchudzony) 9 lat, 11 miesięcy temu
W lodówce zalegała mi niespożytkowana przez Święta kapusta kiszona, a dodatkowo miałam pół główki białej kapusty. Połączyłam, przyprawiłam i wyszedł mi bardzo smaczny, odchudzony bigosik. Oczywiście nie ma to jak[…]
-
Kolorowy Przepisownik dodał(a) nowy wpis, Sałatka warstwowa z cebulką złocistą i szynką 9 lat, 11 miesięcy temu
Sylwester zbliża się wielkimi krokami, więc czas pomyśleć o menu na imprezy. Czy to we własnym domu czy idąc do kogoś, bo przecież wypada coś ze sobą zabrać 🙂
Moja propozycja to sałatka warstwowa, która nie tylko[…] -
Kolorowy Przepisownik dodał(a) nowy wpis, Piernikowe "szyszki" na choinkę i życzenia świąteczne 9 lat, 11 miesięcy temu
Nadszedł czas Świąt Bożego Narodzenia… Z tej okazji (choć trochę już późno) składam Wam, drodzy Czytelnicy, najserdeczniejsze życzenia. Niech te Święta będą wyjątkowe, niezapomniane, spędzone w spokojnej[…]
-
Kolorowy Przepisownik dodał(a) nowy wpis, Schab ze śliwką i pietruszką z glazurą z nutą kawy 9 lat, 11 miesięcy temu
Przepyszna propozycja na świąteczny stół – schab ze śliwką, który jest popularny na Boże Narodzenie wzbogaciłam o siekaną natkę pietruszki, dzięki czemu wygląda jeszcze atrakcyjniej w przekroju. Glazura z nutą kawy[…]
-
Kolorowy Przepisownik dodał(a) nowy wpis, Piernikowe uszka z żurawiną 9 lat, 11 miesięcy temu
Pomysł przyszedł mi do głowy spontanicznie. Tak samo jak modyfikacja piernikowego ciasta o proszek budyniowy 🙂 pięknie pachną, doskonale smakują, a do tego oryginalnie wyglądają! 🙂 można je dodatkowo polukrować[…]
-
Kolorowy Przepisownik dodał(a) nowy wpis, Tymbaliki z musem z łososia, porem, żurawiną i kolendrą 9 lat, 11 miesięcy temu
Taką propozycję tymbalików przygotowałam jako danie alternatywne do rywalizacji #SmakTradycji, w której ostatnio brałam udział. Wolałam się zabezpieczyć i przygotować dwa dania, na wypadek, gdyby mi jedno nie[…]
-
Kolorowy Przepisownik dodał(a) nowy wpis, Sałatka z łososiem, zielonym grejfrutem, żurawiną, makaronem i świeżą kolendrą 9 lat, 11 miesięcy temu
Propozycja wykwintnej sałatki z łososiem na słodko, ale z nutą ostrości, aby nie było za mdło – jak dla mnie świetna! Koszt przygotowania nie jest niski, dlatego pasuje typowo na świąteczny stół, romantyczną[…]
-
Kolorowy Przepisownik dodał(a) nowy wpis, Blondynka w telewizji – będę w TVP1 !!! 9 lat, 12 miesięcy temu
Kiedy jakiś czas temu otrzymałam maila z propozycją udziału w programie telewizyjnym „Przepis Dnia”, najkrócej mówiąc wbiło mnie w ziemię 🙂 i chodziłam taka ogłuszona zastanawiając się czy się zgodzić, czy się[…]
-
Kolorowy Przepisownik dodał(a) nowy wpis, Zapiekanka warzywna z polędwiczką wieprzową 10 lat temu
Dawno nie było u nas zapiekanki z mięsem, więc tym razem padło na takie danie. Polędwiczka, bo to najdelikatniejsze mięso wieprzowe. Poza tym akurat znalazłam ją dzień wcześniej w czeluściach zamrażarki ;)Marchewka[…]
-
Kolorowy Przepisownik dodał(a) nowy wpis, Zupa-krem dyniowo-marchewkowa z ziemniakami i koperkiem 10 lat temu
Na pomysł takiej zupki wpadłam widząc w sklepie dynię hokkaido. Nigdy jej nie próbowałam, a jest tak zachwalana, szczególnie za gotowanie szybkie i bez obierania 🙂 spróbowałam i nie żałuję – zagości częściej,[…]
-
Kolorowy Przepisownik dodał(a) nowy wpis, Pstrąg łososiowy zapiekany z ziemniakami i brokułem pod beszamelem 10 lat temu
Pyszna propozycja rybnej zapiekanki – smaki doskonale się ze sobą łączą, a całość jest szybka w przygotowaniu. Polecam na obiad lub kolację. Szczególnie w takim okresie jak teraz – podczas adwentu większość z nas[…]
-
Kolorowy Przepisownik dodał(a) nowy wpis, Gołąbki z mielonym, kaszą jęczmienną, pieczoną papryką i buraczkiem w sosie pomidorowym 10 lat temu
Pierwszy raz robiłam sama gołąbki zawijane. Dlatego zaczęłam od kapusty włoskiej (ponoć lepiej się zawija). Do farszu, który z założenia miał być mięsny, bo akurat mięso rozmroziłam, postanowiłam wykorzystać[…]
-
Kolorowy Przepisownik dodał(a) nowy wpis, Buraczki z papryką i cebulą ( w słoiki) 10 lat temu
Takie buraczki są u nas obowiązkową pozycją co rok. Przepis mam od Mamy, bo to Ona nauczyła mnie jak je robić, aby zawsze uchwycić „ten” smak 😉 a smak jest wspaniały – uwielbiam je jako dodatek do mięs smażonych,[…]
-
Kolorowy Przepisownik dodał(a) nowy wpis, Zupa-krem z jarmużu z ziemniakami, brokułem i kuskusem 10 lat temu
Jak już kupiłam jarmuż nie mogłam nie spróbować z nim zupy – pięknie zielona, pyszna i bardzo sycąca, dzięki dodaniu ziemniaków i kaszy kuskus. Zielony kolor dodatkowo dzięki niewielkiej ilości brokuła (choć i bez[…]

-
Kolorowy Przepisownik dodał(a) nowy wpis, Placuszki jarmużowe na słodko na jogurcie naturalnym i mące pełnoziarnistej 10 lat temu
Po raz pierwszy spróbowałam jarmużu, a długo miałam chęć to zrobić. Tylko jakoś tak zawsze było, że jak o nim pamiętałam to nigdy w sklepie nie mogłam spotkać. A jak nawet byłam w większym supermarkecie to nawet do[…]
-
Kolorowy Przepisownik dodał(a) nowy wpis, Pesto bazyliowe na bazie prażonych pestek dyni 10 lat temu
Orzeszków piniowych nie lubię (choć może lepiej powiedzieć „nie przepadam”, bo zależy jeszcze w czym), więc pesto przygotowałam na pestkach dyni – te uwielbiam 🙂 efekt – pyszny dodatek do potraw! A w wersji[…]
-
Kolorowy Przepisownik dodał(a) nowy wpis, Zupa jarzynowa z tortellini 10 lat temu
Zacznę od tego, że zupa jest pyszna, sycąca, szybka w przygotowaniu, pod warunkiem, że mamy już bulion warzywny, który można sobie ugotować np. poprzedniego wieczoru. Drugą opcją jest użycie kostki bulionowej, ale[…]
-
Kolorowy Przepisownik dodał(a) nowy wpis, Rolada kakaowa z kremem porzeczowym 10 lat temu
Pyszna w smaku, nie za słodka, lekko kwaskowa za sprawą dżemu porzeczkowego. Polecam nie tylko od okazji, ale i od tak – do kawy :)Wbrew pozorom rolada w wykonaniu nie jest ani trudna, ani pracochłonna. Biszkopt[…]
-
Kolorowy Przepisownik dodał(a) nowy wpis, Boczek pieczony – domowa wędlina 10 lat temu
Z domowej wędliny mój Mąż najbardziej lubi boczek. Często więc piekę i szukam nowych, ciekawych połączeń smakowych. Często dodatek tylko jednej przyprawy zmienia smak całości. Ja akurat nie przepadam, wręcz nie[…]
- Załaduj więcej