Analiza Smaku

  • Maj to miesiąc obfitujący w mój ukochany rabarbar. I choć można z niego zrobić mnóstwo ciast i deserów, to jednak moim ulubionym przepisem z rabarbarem w roli głównej jest marmolada zrobiona tylko i wyłącznie z[…]

  • Może i lepienie pierogów to żmudna robota (zwłaszcza dla dużej rodziny), ale czasem warto poświęcić więcej czasu na zrobienie obiadu. I to jakiego obiadu! W sezonie wiosenno-letnim, pierogi z serem to pozycja wręcz[…]

  • Analiza Smaku stał się zarejestrowanych użytkownikiem 5 lat temu

  • Polędwiczka wieprzowa to z jednej strony nieskomplikowane, proste i szybkie w przygotowaniu mięsko. Można je robić na różne sposoby. Jest jednak i ta druga strona medalu, bo polędwiczka bywa kapryśna i łatwo ją[…]

  • Analiza Smaku dodał(a) nowy wpis, Tabbouleh 5 lat temu

    Nazwa brzmi dość dziwnie, a to po prostu sałatka, charakterystyczna dla kuchni libańskiej i bardzo popularna na Bliskim Wschodzie. Bardzo ją lubię, szczególnie teraz, gdy mamy dostęp do świeżych i aromatycznych[…]

  • Analiza Smaku dodał(a) nowy wpis, Domowy makaron 5 lat temu

    Zrobienie domowego makaronu zawsze wydawało mi się czymś mega trudnym i przez długi czas nawet nie rozważałam, aby się do tego zabrać. Miałam wrażenie, że potrzeba do tego specjalnych umiejętności i receptury, ale[…]

  • Lekki, orzeźwiający napój na lato, czy rozgrzewający i aromatyczny jabłkowy grzaniec (soft) na zimę. Ta lemoniada (czy też kompot) to napój, który sprawdzi się o każdej porze. Bardzo prosta w przygotowaniu, bo[…]

  • Kiedy obiady stają się nudne, to czas na główkowanie, wertowanie książek kucharskich i stron internetowych w poszukiwaniu czegoś nowego, co zachwyci domowników. Czasem okazuje się, że szukać nie należy daleko, bo[…]

  • Ekspresowy deser dla zabieganych i tych, którzy lubią kwaskowe słodycze. Mocno owocowa tarta z chrupiącą kruszonką z pewnością posmakuje gościom i domownikom. Powstaje w błyskawicznym tempie, bo jak sama nazwa[…]

  • Bardzo intensywne i wilgotne ciasto czekoladowe przypominające brownie, które jest fit i nie zawiera ani grama mąki? To możliwe. Co jest jego sekretem? Fasola! Tak, tak, czerwona fasola jest bazą tego ciasta. To[…]

  • Łosoś to cudowna ryba, która sprawdza się pod wieloma postaciami. Smażony, grillowany, pieczony, gotowany na parze, a nawet surowy – zawsze dobry (o ile wybierzemy taki dobrej jakości oczywiście). W dodatku[…]

  • Intensywnie czekoladowy biszkopt w towarzystwie kremu na bazie serka mascarpone oraz kwaskowych wiśni to coś, co nie może nie smakować dobrze. Mimo, że ciasto to miało wyglądać trochę inaczej, a ja byłam załamana,[…]

  • Nie wiem co jest takiego w potrawach, w których pojawiają się pulpety, pulpeciki czy mini-kotleciki, ale wszyscy je uwielbiają (ja też ). Po prostu lubimy to, co jest w sosie (zwłaszcza pomidorowym) i to, co jest[…]