Łyżką czy widelcem?
-
Łyżką czy widelcem? dodał(a) nowy wpis, Muffinki waniliowe z czekoladą 9 lat, 5 miesięcy temu
Dziś klasycznie, bo waniliowo i czekoladowo. Muffinki idealne na każdą okazję, o każdej porze dnia. A najlepsze jest to, że składniki do ich wykonania prawdopodobnie zawsze masz w domowych zapasach JŹródło: zasoby[…]
-
Łyżką czy widelcem? dodał(a) nowy wpis, Domowe bagietki 9 lat, 6 miesięcy temu
Nic nie zastąpi smaku i zapachu świeżo pieczonego chleba. Na szczęście powoli wraca „moda” na samodzielne wypiekanie pieczywa w domowych warunkach. Nie ma się czemu dziwić jest to co prawda nieco pracochłonny[…]
-
Łyżką czy widelcem? dodał(a) nowy wpis, Sałatka z tuńczykiem i jajkiem w koszulce 9 lat, 6 miesięcy temu
Sałatki uwielbiam, ponieważ z bardzo niewielu składników można wyczarować prawdziwe rarytasy. Niejednokrotnie okazuje się, że to właśnie najprostsze połączenia są najlepsze, takie jak tuńczyk i jajko. To doskonały[…]
-
Łyżką czy widelcem? dodał(a) nowy wpis, Bavette con pancetta e bontazola ( makaron bavette z boczkiem i bontazolą) 9 lat, 6 miesięcy temu
Jak już nie jeden raz wspominałam, Erasmus jest doskonała lekcja kultury, a dla mnie również wspaniałą szkoła gotowania. Jedną z pierwszych lekcji gotowania jakie odbyłam w Pisie była ta dotycząca doboru rodzaju[…]
-
Łyżką czy widelcem? dodał(a) nowy wpis, Shakshouka – jajka w ostrym sosie pomidorowym 9 lat, 6 miesięcy temu
Już zapewne nie jeden raz zauważyliście, ze najprostsze połączenia składników bywają najsmaczniejsze. Dzieje się tak dlatego, że proste składniki są nam doskonale znane, ogólnie dostępne i nie ma większego problemu[…]
-
Łyżką czy widelcem? dodał(a) nowy wpis, Shakshouka – jajka w ostrym sosie pomidorowym 9 lat, 6 miesięcy temu
Już zapewne nie jeden raz zauważyliście, ze najprostsze połączenia składników bywają najsmaczniejsze. Dzieje się tak dlatego, że proste składniki są nam doskonale znane, ogólnie dostępne i nie ma większego problemu[…]
-
Łyżką czy widelcem? dodał(a) nowy wpis, Grillowany filet miecznika z puree ziemniaczanym i sałatką 9 lat, 6 miesięcy temu
Od czasu do czasu można zaszaleć i przygotować na niedzielny obiad coś wyjątkowego. Uwielbiam wszelkiego rodzaju ryby, a że we Włoszech jest ich pod dostatkiem, to za każdym razem staram się kupować nowy gatunek.[…]
-
Łyżką czy widelcem? dodał(a) nowy wpis, Zapiekanka z kaszy jaglanej, szpinaku i kurczaka 9 lat, 6 miesięcy temu
Zapiekanka to idealne danie na sobotę. Możesz do niej wykorzystać te składniki, które akurat masz w lodówce i za każdym razem smakuje ona inaczej. Moja dzisiejsza propozycja to zapiekanka z kaszy jaglanej, szpinaku[…]
-
Łyżką czy widelcem? dodał(a) nowy wpis, Muffinki z czarną herbatą 9 lat, 6 miesięcy temu
Czarna herbata z cukrem i cytryną to chyba jedna z najbardziej lubianych wersji tego popularnego napoju. Zimą doskonale rozgrzewa, a latem wystarczy do niej dodać kilka kostek miodu i zamienia się w doskonale[…]
-
Łyżką czy widelcem? dodał(a) nowy wpis, Grillowane naleśniki z mortadelą i sałatą 9 lat, 6 miesięcy temu
Naleśniki to jedna z moich ulubionych potraw, głownie dlatego, że można je wypełnić dosłownie wszystkim i wyczarować z nich bardzo ciekawe dania. Poza tym robi się je błyskawicznie i chyba każdy je lubi. Jeśli[…]
-
Łyżką czy widelcem? dodał(a) nowy wpis, Muffinki herbaciane z truskawkami i miętą 9 lat, 6 miesięcy temu
Słodkości na ciepłe, letnie dni powinny być jak najbardziej owocowe i orzeźwiające. Okazuje się, że wystarczy trochę fantazji i w kilka chwil można bez problemu wyczarować pyszne babeczki, które spełnią obydwa te[…]
-
Łyżką czy widelcem? dodał(a) nowy wpis, Muffinki alla’Ferrero Roche 9 lat, 6 miesięcy temu
16 czerwca to bardzo ważny dzień dla wszystkich mieszkańców Pisy, gdyż właśnie wtedy wypada święto patrona miasta. W nocy rozpoczyna się wydarzenie, na które Włosi oczekują cały rok, jest to tzw. Luminara. W tą noc[…]
-
Łyżką czy widelcem? dodał(a) nowy wpis, Rogaliki drożdżowe z brzoskwiniami 9 lat, 6 miesięcy temu
Niedziela bez rodzinnej, popołudniowej kawy i ciasta? Myślę, że każdemu ciężko jest sobie coś takiego wyobrazić. Dziś naszła mnie ochota na lekkie, owocowe ciasto i wybór padł na rogaliki drożdżowe z brzoskwiniami.[…]
-
Łyżką czy widelcem? dodał(a) nowy wpis, Burger wołowy w piadinie z warzywami 9 lat, 6 miesięcy temu
Ciepłe czerwcowe wieczory to idealna pora na grilla w gronie rodziny lub znajomych. Zazwyczaj pieczemy na nim kiełbaski, warzywa lub szaszłyki, jednak czasem nachodzi ochota na coś oryginalnego. Wołowy burger w[…]
-
Łyżką czy widelcem? dodał(a) nowy wpis, Pieczony łosoś z bazyliowym pesto i batatami 9 lat, 6 miesięcy temu
Dziś piątek i na obiad tradycyjnie rybka. Tym razem naszła mnie ochota na pysznego łososia w wersji włoskiej, bo z bazylikowym Pesto. Spróbujcie sami, jest pyszny, delikatny i bardzo aromatyczny JŹródło: zasoby[…]
-
Łyżką czy widelcem? dodał(a) nowy wpis, Kakaowe pancakes z nadzieniem bananowo-miętowym 9 lat, 6 miesięcy temu
Pancakes to rodzaj amerykańskich naleśników, które mają całkiem szerokie grono wielbicieli również w Polsce. Nie ma się czemu dziwić, ponieważ ten rodzaj placków jest wyjątkowo puszysty i bardzo smaczny. Tym razem[…]
-
Łyżką czy widelcem? dodał(a) nowy wpis, Owsianko-jaglanka z truskawkami 9 lat, 6 miesięcy temu
Śniadanie to pierwszy posiłek, dobrze byłoby gdyby był apetyczny i napełniał pozytywną energią na całą resztę dnia. Dla mnie jednym z najlepszych sposobów na śniadanie jest owsianka, która wbrew pozorom wcale nie[…]
-
Łyżką czy widelcem? dodał(a) nowy wpis, Faszerowane bakłażany zapiekane z serem Taleggio 9 lat, 6 miesięcy temu
Uwielbiam wiosenno letnie obiady, bo są lekkie i pełne pysznych warzyw. Takie potrawy śa tez bardzo kolorowe i apetyczne. Dziś pomysł na faszerowane bakłażany, idealne dla całej rodzinki JŹródło: zasoby własne<br[…]
-
Łyżką czy widelcem? dodał(a) nowy wpis, Faszerowane bakłażany zapiekane z serem Taleggio 9 lat, 6 miesięcy temu
Uwielbiam wiosenno letnie obiady, bo są lekkie i pełne pysznych warzyw. Takie potrawy śa tez bardzo kolorowe i apetyczne. Dziś pomysł na faszerowane bakłażany, idealne dla całej rodzinki JŹródło: zasoby własne<br[…]
-
Łyżką czy widelcem? dodał(a) nowy wpis, Placuszki z kaszy gryczanej i brokułów 9 lat, 6 miesięcy temu
Kasza gryczana to typowo polski składnik dlań obiadowych. Zazwyczaj jest wykorzystywana jako dodatek do sosów na bazie mięsa lub składnik farszu do pierogów. Jest to jednak bardzo praktyczny składnik, który może[…]
- Załaduj więcej