Bibimini

  • W chłodne zimowe dni miło jest wypić coś gorącego, rozgrzewającego. Idealnym napojem jest meksykańskie atole, nie dość że gorące, słodkie i gęste, to jeszcze czekoladowe 🙂 zapraszam dziś na kubek pysznego[…]

  • Podczas mojego 8-mio tygodniowego programu detoksu cukrowego nie raz zastanawiałam się, co zjem jak już będzie po 😉 oczywiście pomysłów miałam wiele, nie będę tu nawet wymieniać ale w trudnych chwilach to chodziły[…]

  • Rzucenie cukru nie jest łatwą sprawą. Ja zakończyłam 8-tygodniowy program detoksu dopiero 3 tygodnie temu. Z jednej strony jeszcze dokładnie pamiętam jak to było przed i w trakcie detoksu, z drugiej jednak aż[…]

  • Coraz więcej osób sięga po jarmuż, jest on i moim ulubieńcem. Nie bez powodu nazywany jest królem warzyw! Jest bogatym źródłem żelaza, wapnia, witamin. Szczególnie A, C i K. Polecany jest również podczas[…]

  • Tym razem chciałam napisać trochę inny post niż zwykle i tym samym zapoczątkować serię takich postów na blogu. Nie będzie w nim przepisów, jednak mam nadzieję, że znajdą się inne przydatne informacje 🙂 jak już[…]

  • Mleko jest niezbędnym dodatkiem w mojej kuchni. Używam go codziennie, choćby do porannej kawy zbożowej 😉 ale też do różnych dań, sosów, owsianek czy deserów. Lubię również wypić szklankę ciepłego mleka,[…]

  • Śniadania zazwyczaj wyglądają u mnie dość podobnie, tak przynajmniej mogłoby się wydawać. Mniej więcej co drugi dzień jem jakąś owsiankę, kaszę, płatki przygotowane na różne sposoby. Szczególnie jeśli jestem przed[…]

  • Warto włączyć bataty do swojej kuchni, szczególnie teraz jesienią, gdy jest na nie sezon. Trudno jest mi porównać je z ziemniakami, choć wiele osób tak robi. Dla mnie oprócz niewątpliwie większych wartości[…]

  • Babeczki są właściwie bekonowo-jajeczne i jeśli lubicie zjeść na śniadanie jajka na bekonie, to ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu. Są one proste do przygotowania i co dla mnie jest dużym plusem nie[…]

  • Ostatnio moja córeczka Izabellcia skończyła 1,5 roku. Była więc okazja do świętowania i nie mogło obyć się bez tortu. Tym razem zrobiłam cały surowy tort czekoladowy z malinami. Ozdobiłam go kokosowymi[…]

  • Bardzo lubię kaszę jaglaną. Używam jej często w wielu przepisach, powiedziałabym że można z nią zrobić prawie wszystko 😉 od obiadów jednogarnkowych z warzywami czy mięsem, poprzez burgery i pasztety, na deserach i[…]

  • Na śniadanie zazwyczaj jem różnego rodzaju owsianki. Od czasu do czasu jednak lubię zrobić jakieś placuszki. Wbrew pozorom wcale nie robi się ich dłużej niż np. kanapek. Smaczne są świeże na ciepło ale można też[…]

  • Witam wszystkich po dość długiej przerwie 🙂 niestety nie mogłam ostatnio za często tu zaglądać, myślę jednak że za kilka dni wszystko wróci do normy. Jednak to, że mnie nie było nie oznacza że nic nowego nie[…]

  • U mnie również przyszedł czas na dynię 🙂 ostatnio staram się ją wykorzystywać jak najczęściej, a ponieważ jest to słodkie warzywo, to idealnie nadaje się do deserów i ciast. Mam nadzieję, że uda mi się[…]

  • Zawsze jak coś piekę lub gotuję, to zapisuję sobie składniki, które dodaję w notesie. Tak, żeby później móc odtworzyć dany przepis jeśli był udany lub zapisać go tutaj. To ciasto robiłam tydzień temu ale nie miałam[…]

  • Wprawdzie lato się już kończy ale jeszcze trochę ciepłych wrześniowych dni zostało, więc zachęcam do zamrożenia kilku smakołyków. Bazą są lody śmietankowe, które robię z serka śmietankowego, mleka i odrobiny miodu.[…]

  • Dbając o zgrabną sylwetkę nie wystarczy się tylko zdrowo odżywiać, ważna jest też aktywność ruchowa. Jeśli uprawiamy sport lub prowadzimy aktywny tryb życia, musimy dostarczać naszemu organizmowi węglowodany.[…]

  • Faszerowane warzywa są fajnym, efektownym daniem a do tego zazwyczaj nie są zbyt skomplikowane w przygotowaniu. Wystarczy zrobić farsz, umieścić go w papryce lub innym warzywie i całość zapiec. Ja dzisiaj proponuję[…]

  • Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu serniczek. Podałam go z polewą śliwkową ale można ją zastąpić frużeliną owocową, polewą czekoladową lub posypać świeżymi owocami czy płatkami migdałowymi. Wybór należy do Was[…]

  • W tym roku nie robię żadnych przetworów. Miałam jednak resztkę wiśni z ogródka, które leżały już parę dni w lodówce i w sumie nikt nie miał już na nie ochoty 😉 Postanowiłam na szybko zrobić frużelinę. Pomyślałam,[…]

  • Załaduj więcej