Agata
-
Agata dodał(a) nowy wpis, Gulasz paprykowy z szynki wieprzowej 3 lata, 11 miesięcy temu
Gulasz wieprzowy gości na pewno w wielu domach. Każdy ma też swój sposób na jego przygotowanie. Ja połączyłam sposób mojej mamy z paroma składnikami dodanymi ode mnie. Długo duszona papryka rozpada się i oddaje sw[…]
-
Agata dodał(a) nowy wpis, Pulpety w maślanym sosie pomidorowym 3 lata, 11 miesięcy temu
Pulpety są o tyle fajnym daniem, że sos do nich można zrobić praktycznie ze wszystkiego. Uwielbiam je w sosie koperkowym, ale czasem mam ochotę na coś innego. Dawno już nie robiłam ich w sosie pomidorowym, dlatego[…]
-
Agata dodał(a) nowy wpis, Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo-śmietanowym 3 lata, 11 miesięcy temu
Bardzo lubię przyrządzać polędwiczki wieprzowe. Są łatwe do zrobienia, nie wymagają długiej obróbki i można je podać na wiele sposobów. Zazwyczaj piekłam je przez długi czas w niskiej temperaturze albo smazyłam[…]
-
Agata dodał(a) nowy wpis, Zupa meksykańska z wołowiną 3 lata, 11 miesięcy temu
Bardzo lubię kuchnię meksykańską. Połączenie pomidorowego sosu ze słodką kukurydzą i pikantnym chili to coś, co uwielbiam! Zupa meksykańska to doskonała propozycja na kolację, każdego rozgrzeje w chłodne jeszc[…]
-
Agata dodał(a) nowy wpis, Naleśniki zapiekane z wędliną, serem i pieczarkami 3 lata, 11 miesięcy temu
Uwielbiam naleśniki praktycznie pod każdą postacią. Prawdę mówiąc, to chyba nawet bardziej lubię te w w wytrawnej wersji niż w słodkiej. Czasami robię takie naleśniki na śniadanie lub kolację. Zawsze wychodzą pysz[…]
-
Agata dodał(a) nowy wpis, Kurczak w sosie orzechowym 3 lata, 11 miesięcy temu
Uwielbiam indyjską kormę, czyli kurczaka w sosie z orzechów nerkowca – ma delikatny, słodki smak. To zdecydowanie moje ulubione danie w indyjskich restauracjach. Postanowiłam przygotować coś w podobnym stylu,[…]
-
Agata dodał(a) nowy wpis, Chrupiąca pierś z kurczaka faszerowana mozzarellą 3 lata, 11 miesięcy temu
Uwielbiam tradycyjne kotlety z piersi kurczaka. Zazwyczaj przekrajam pierś na 2 płaskie filety, panieruję i smażę na patelni. Czasem jednak mam ochotę dodać coś więcej, aby przełamać rutynę. Świeża mozzarella na[…]
-
Agata dodał(a) nowy wpis, Czekoladowa owsianka z bananem 4 lata temu
Przez bardzo długi czas nie lubiłam owsianki. Będąc na różnych dietach, musiałam się jednak do niej przekonać. Teraz już nie liczę każdej kalorii, ale mimo wszystko staram się raz na jakiś czas zjeść na śnia[…]
-
Agata dodał(a) nowy wpis, Chiński kurczak gongbao 4 lata temu
Zawsze wydawało mi się, że smaki chińskiej lub tajskiej kuchni są nie do odtworzenia w domu, a już na pewno nie z produktami ogólnodostępnymi w sklepach. Mimo, że uwielbiam te dania, jadłam je tylko w restaurac[…]
-
Agata dodał(a) nowy wpis, Pomidorowe gołąbki w cukinii 4 lata temu
Uwielbiam tradycyjne gołąbki – mięso i ryż zawinięte w kapustę, a do tego sos pomidorowy. Mogłabym je jeść na okrągło! Jednak ich przygotowanie zajmuje bardzo dużo czasu. Aby go zaoszczędzić i nie męczyć się z[…]
-
Agata dodał(a) nowy wpis, Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem 4 lata temu
Jako dziecko nie znosiłam gotowanej marchewki. Przekonanie się do niej zajęło mi bardzo dużo czasu. Teraz jem ją pod każdą postacią, a mój ulubiony dodatek do obiadu to marchewka z groszkiem – mogłabym zjeść cały[…]
-
Agata dodał(a) nowy wpis, Błyskawiczny krupnik na kostce rosołowej 4 lata temu
Tak, wiem – kostki rosołowe to zło największe we wszechświecie, trucizna, zaraza i będę się przez nie smażyć w piekle. No ale co poradzić, gdy w domu brak mięsa na zupę, a zjadłoby się krupniczek? Tak, czy siak[…]
-
Agata dodał(a) nowy wpis, Naleśniki z shoarmą z kurczaka i żółtym serem 4 lata temu
Naleśniki z podobnym farszem jadłam kiedyś w popularnej naleśnikarni. Nie trzeba jednak wybierać się do restauracji, żeby zjeść coś pysznego. Jak się okazało, ich pzygotowanie w domu jest banalne! :)Do naleśników[…]
-
Agata dodał(a) nowy wpis, Kurczak teriyaki z warzywami 4 lata temu
Kuchnia chińska i tajska to zdecydowanie moje ulubione. Stale próbuję odtworzyć smaki, które nie raz jadłam w różnych restauracjach. Tym razem udało się niemal perfekcyjnie! „Niemal”, ponieważ użyłam standardowyc[…]
-
Agata dodał(a) nowy wpis, Muffinki czekoladowe z budyniem i owocami leśnymi 4 lata temu
Absolutnie uwielbiam piec muffinki. Są bardzo proste w przygotowaniu, pyszne, uniwersalne, a do środka można włożyć praktycznie każdy ulubiony składnik. Dodatkowo sam proces ich przyrządzania jest niesamow[…]
-
Agata dodał(a) nowy wpis, Placki z cukinią i marchewką – oszukane ziemniaczane 4 lata temu
Te placki przygotowałam modyfikując przepis na kotlety z kaszy kuskus. Zamieniłam gotowane jajko na cukinię i marchewkę, doprawiłam nieco inaczej i… wyszło przepysznie! W smaku przypominają nieco placki ziemnia[…]
-
Agata dodał(a) nowy wpis, Domowe calzone z dwoma farszami 4 lata temu
Calzone powstały z tradycyjnego ciasta na pizzę, złożonego w takie jakby „pierogi”. To bardzo fajna alternatywa dla pizzy. Farsz jest pyszny i wilgotny, nie wysycha tak jak na pizzy. A do środka można włoży[…]
-
Agata dodał(a) nowy wpis, Chrupiące pieczone ziemniaki panierowane w kaszy mannie 4 lata, 1 miesiąc temu
Gdy byłam dzieckiem i jeździłam na weekendy do babci, często robiłyśmy razem na kolację takie ziemniaki. Do dziś ich smak kojarzy mi się z dzieciństwem. Na długi czas o nich zapomniałam, ale ostatnio mnie olśniło.[…]
-
Agata dodał(a) nowy wpis, Puszyste bułeczki cynamonowe 4 lata, 1 miesiąc temu
Jakiś czas temu znalazłam przepis na odrywany chlebek czosnkowo-ziołowy. Był przepyszny! Postanowiłam go zmodyfikować, przerobić na słodko, dodać cynamon i upiec zakręcone bułeczki. Wyszły fantastyczne – słodkie,[…]
-
Agata dodał(a) nowy wpis, Rolowany omlet z szynką i cebulką 4 lata, 1 miesiąc temu
Bardzo często jemy na śniadanie jajka. Po jakimś czasie zwyczajne omlety i jajecznice zaczynają się nudzić, dlatego trzeba wymyślić coś bardziej interesującego ;)Z podanych składników przygotowałam 2 porcje.<br[…]
- Załaduj więcej