aaasikkk

  • Wpadki i wypadki śniadaniowe z rybą w roli głównejBo ryby łowić też trzeba umieć…Rybka na śniadanie w paście do kanapek dłuuuugo już za mną „chodziła”. Ciągle jednak piętrzyły mi się w tej kwestii trudności. A to[…]

  • Skarby warzywne zamknięte w słoiku na zimęŚrodek zimy, mróz za oknem, śnieg posypuje, a mnie się zachciało przetwory jeszcze przyrządzać! Wiem że to nie ta pora, ale żołądek rządzi i zażyczył sobie buraczków w[…]

  • Pieczywo na drożdżach i ciemnym piwie, z dodatkiem miodu, aromatycznych przypraw korzennych, wędzonej śliwki i pachnącej pomarańczyGrudniowa Piekarnia Amber tym razem mierzy się z fińskim chlebkiem[…]

  • Pomysł na obiad prosty, szybki i smacznyW Błyskawiczny Piątek ma być szybko, smacznie i bez komplikacji. Zwłaszcza że Święta tuż tuż i w przedświątecznym rozgardiaszu czasami nachodzi ochota na posiłek błyskawiczny[…]

  • Rześka, orzeźwiająca, bardzo prosta w przygotowaniu, ale jakże smaczna! Moim ulubionym warzywnym dodatkiem obiadowym jest surówka zwana „śmieciówką”. Wrzucam do niej wszystko co mi tylko w rękę wpadnie podczas[…]

  • Minimum wysiłku, a maksimum smaku 🙂 Jesienią nabieram zwykle ochoty na bogate warzywami zupy, a zwłaszcza na gęste zupy-kremy. Aura za oknem wyjątkowo o tej porze zachęca do spożywania gorącej dawki obiadowego[…]

  • Karkówka pieczona w korzenno-cytrusowej marynacie z kapką miodu – palce lizać!Pierwszy raz biorę udział we wspólnej akcji amatorów kucharzenia w ramach Intergalaktycznego Gotowania. „Na tapecie” domowe,[…]

  • Aromatyczna pomarańcza i słodka czekolada w domowych ciasteczkachW ramach akcji Ciasto na niedzielę pieczemy aktualnie Wypieki z bakaliami. Pole do popisów kulinarnych jest tu ogromne, tak jak szeroki wachlarz[…]

  • Tartaletki „na winie”, czyli co się nawinie to do tartaletek! Resztkowe gotowanie to według mnie wybitnie dopingujący wyobraźnię sposób na kucharzenie 🙂 Gdy lodówka świeci pustkami, a leń patentowany sprzeciwia[…]

  • Dynia w zupie to jest to!Dynia jest wielce wdzięcznym warzywem do gotowania. Nie tylko świetnie sprawdza się w przeróżnych, słodkich wypiekach, takich jak chociażby Drożdżówka z dynią i powidłami śliwkowymi albo[…]

  • Pieczona marchewka w pieczywku to jest to!Kolejny raz już dołączyłam do grona pasjonatów Piekarni Amber i razem z innymi blogerami kulinarnymi mierzyłam się z przepisem wybranym do wspólnego wykonania. Poprzednio[…]

  • Chleb z dodatkiem kaszy? Dziwadło piekarnicze, ale jakie smakowite! :)Z obiadu z dnia poprzedniego zostało mi sporo niedojedzonej kaszy jęczmiennej. Jakoś nie mieliśmy z Panem Mężem ochoty ponownie konsumować jej[…]

  • Chrupiący z zewnątrz i obłędnie soczysty w środku – oto kotlet idealny!Alchemię przyrządzania idealnego schabowego kiedyś już na łamach bloga przedstawiałam – Sposób na soczyste kotlety schabowe. Sednem sprawy było[…]

  • Idealne ciasto na jesień! Pomaga pokonać sezonową chandrę :)Jesień szaleje za oknem. Na przemian deszcze, wichury, mgły lub mżawka. W taką pogodę nieodparcie ciągnie mnie do słodkości, aby podratować trochę humor.[…]

  • Domowe, pysznie nadziane pieczywko, w wykonaniu „kobiety pracującej” 🙂 Kto śmie twierdzić, że „kupne” gotowce to w kuchni wybitne zło gastronomiczne, sodoma kulinarna i w ogóle afront pożywieniowy, ten chyba ma na[…]

  • Najlepszy, bo domowy! :)Zasmakowałam ostatnio w domowych ketchupach, własnoręcznie przygotowywanych i wekowanych. Samo zdrowie, bo bez konserwantów, ze sprawdzonych składników, bez zbędnych „śmieci” i „ulepszaczy”.[…]

  • Węgierskie smaki aromatycznego kurczaka w pomidorowo-paprykowym sosie. Trochę słodko, trochę kwaśno, trochę pikantnie.Pan Mąż miewa okazjonalnie fochy kulinarne niczym kolosalnie rozpuszczona primadonna… Raz kurę[…]

  • Proste, szybkie do wykonania i – co najważniejsze – smaczne danie obiadowe!Uwielbiam rybę pieczoną w owocach! Poprawka. Uwielbiam rybę pieczoną w każdym owocu, oprócz cytryny. Nie wiem czemu, ale jakoś wyjątkowo mi[…]

  • Pan Mąż upolował, Pani Żona obiad zrobi!Leniwe popołudnie, pora obiadowa za pasem. Od rana uskuteczniam intensywnie pidżama-party – znaczy nie udało mi się jeszcze przebrać z pidżamy w strój codzienny. Nagle zamek[…]

  • Czyli jak smacznie zagospodarować pokaźną ilość przejrzałych bananów :)Pan Mąż uszczęśliwił mnie ostatnio sporą ilością okazyjnie kupionych, mocno przejrzałych bananów. Pierwsza myśl, to natychmiast część na[…]

  • Załaduj więcej