aaasikkk

  • Bez dodatku żelatyny, naturalna, sama się ścinaOdgrzebałam ostatnio, spod sterty starych, pożółkłych zeszytów kulinarnych, przepis na specjał zwany galaretką z nóżek. Recepturę odziedziczyłam po babci.Mój dziadek[…]

  • Na późne śniadanie, sycący obiad czy treściwą kolację – leczo rządzi!Leczo o łagodniejszym smaku, niż jego tradycyjna, węgierska odmiana. A wszystko za sprawą cukinii jako głównego dodatku. Zdecydowanie mój[…]

  • Dziś Piątek 13-tego – strach się bać…Wreszcie piątek, piąteczek, piątunio! Tygodnia koniec i weekendu początek!Macie tak, że o czymś myślicie z zadowoleniem a tu nagle zonk. Klops, który stawia życie w rozkroku i[…]

  • Pyszna rybka na ruszcie z selera naciowegoPrzy okazji dzisiejszego obiadu, kilka trików, aby nie dać się „oszwabić” w sklepie rybnym. Mnie tam zawsze zapewniają, że rybka którą kupuję, jest tak świeżutka, że prawie[…]

  • Maślany, zażółcony dynią, osłodzony powidłami, pyszny placek drożdżowyTym razem w ramach akcji Ciasto na niedzielę, dajemy popis naszym kulinarnym wenom twórczym, przygotowując różnorodne Dyniowe słodkie wypieki.[…]

  • Słodka dobroć śliwkowa zatopiona w pysznej, drożdżowej bułce

    Weekendowe pieczenie w ramach Wypiekania na śniadanie tym razem minęło pod hasłem Maślanych bułeczek z kruszonką.

    U mnie niestety kruszonka[…]

  • aaasikkk dodał(a) nowy wpis, Pasztet drobiowy 9 lat temu

    Sprawdzona receptura rodzinnaPrzepis na pasztet mam zapożyczony od mojej Rodzicielki, która z kolei pozyskała go od starszego pokolenia. Pasztet wychodzi tak dobry, że receptura jest w naszej rodzinie już bardzo[…]

  • aaasikkk dodał(a) nowy wpis, Mamusina botwinka 9 lat temu

    Domowej kuchni czarMoją ulubioną zupą z domu rodzinnego jest botwinka. Zawsze gdy pojawiam się w „domowych pieleszach” moja Rodzicielka ma zadanie bojowe ugotować gar tego specjału tylko dla mnie. I wara każdemu,[…]

  • Rozgrzewająca zupa na jesienne chłody Odmian dyni jest wiele, występują w różnych kształtach, kolorach, rozmiarach a nawet smakach. Przy eksperymentach kuchennych, w zależności od preferowanego charakteru finalnej[…]

  • Śniadanie mistrza! Co tu dużo gadać. Łapać za mikser i zabierać się do roboty! Oto śniadanie mistrza :)Składniki na porcje dla 2-3 osób:1 jabłko – duże250g jogurtu naturalnego1 jajko – całeszczypta soli1 łyżeczka[…]

  • Namiastka Pewex-owej czekoladyWyrób czekoladopodobny, kogel-mogel, oranżada, „Ptyś”, „Polo Cockta”, guma „Donald”, lody na ciepło, Cola Cao – to słodkości, które najbardziej utkwiły mi w pamięci z czasów PRL-u i[…]

  • Dynia bryluje w cieście!Dyni nie sposób nie doceniać! Warzywko to jest bogate w witaminy i minerały, a przy tym ma niewiele kalorii. Co ważne, nawet po ugotowaniu nie traci swoich cennych właściwości!Dobrze się[…]

  • Jesiennej dyni czarOstała mi się resztka dyni z ostatnich zakupów bazarowych. Postanowiłam spożytkować ją w poniższym cieście.Uwielbiam ciasta warzywne, właśnie ze względu na ich nietypowy skład. Degustując takie[…]

  • Namiętność do bananówNamiętnie nienawidzę przejrzałych bananów. Najlepszy banan jest dla mnie w postaci mało dojrzałej, jeszcze w połowie zielony, twardy i niezbyt słodki. Banany żółte, a tym bardziej te z ciemnymi[…]

  • Touch my cake and I will cut you! #$%&!!!Potrafię być bardzo monotematyczna w moich poczynaniach kulinarnych. Jak mi coś zasmakuje, wracam do przepisu nieustannie, a produkt ostateczny takiego kucharzenia przez[…]

  • Bułeczki z czekoladową bombą w środkuW obecnej edycji weekendowego Wypiekania na śniadanie mierzyliśmy się wszyscy z przepisem na Drożdżówki z Nutellą zaczerpniętym z bloga Kuchnia włoska i nie tylko!Przyznam[…]

  • Dietetycznie, wcale nie znaczy niesmacznie!Od pewnego czasu zrewolucjonizowałam swoje podejście do posiłków zawierających śmietanę lub majonez. Obywam się bez tej tłustej „dobroci”, zastępując je lekkim i o wiele[…]

  • Sezon na dynię w pełni!Moją wenę w pieczeniu chleba uskuteczniam ostatnio regularnie. O wiele smaczniej zajadać kanapki z własnoręcznie zrobionym, domowym pieczywkiem, niż tym sklepowym, który już następnego dnia[…]

  • Kokosowo mi! :)Oryginalny przepis na bezjajeczne i beztłuszczowe ciasto kokosowe podpatrzyłam u Joli.Jest to moje kolejne podejście do tego ciasta – wcześniejsza wersja do znalezienia TU: Ciasto kokosowe bez jajek.[…]

  • Szybko, łatwo i bez zbędnych kaloriiCiąg dalszy dietetycznych ofiar w ludziach – po kilku godzinach intensywnego rowerowania – i wyrzeczeń kulinarnych – bo nie zjadłam tej ociekającej roztopionym serem zapiekanki,[…]

  • Załaduj więcej