Rozgrzewające przyprawy wyśmienicie smakują i leczą! Poznaj ich właściwości i skorzystaj z ich bogactwa
Okres jesienno-zimowy do czas wzmożonej
podatności na przeziębienia. Aura jest nieprzewidywalna, występują duże wahania
temperatur i nagłe załamania pogody, a układ immunologiczny zmuszony jest
toczyć nieustanną walkę z wirusami i infekcjami, które tylko czekają, żeby
zmusić nas do pozostania w łóżku. Recepta na chorobę jest prosta – wystarczy
nie chorować. Tylko jak to zrobić?
Głównym powodem wzrostu zachorowań
w okresie jesienno-zimowym jest permanentne wyziębienie organizmu, a także
zmiany w codziennym funkcjonowaniu. Po wysokich, letnich temperaturach trudno
nam oswoić się z myślą, że oto nadchodzą chłodniejsze dni. W efekcie często nie
dobieramy swojego stroju do pogody za oknem, ta zresztą także lubi płatać figle
i nagle się zmieniać. Dodatkowo, w czasie wakacji prowadzimy zdrowszy tryb
życia, więcej się ruszamy, częściej sięgamy po świeże owoce i warzywa. Jesienne
deszcze, niższa temperatura, przebywanie w zamkniętych pomieszczeniach, gorsze
odżywianie i stres spowodowany spadkiem naturalnego światła osłabiają nasz
układ odpornościowy. Ponieważ wirusy odpowiedzialne za infekcje dróg
oddechowych są najaktywniejsze w niższych temperaturach, zmarznięci i
przemoczeni łatwo stajemy się ich ofiarami.
Aby zapobiec przeziębieniom i
wzmocnić układ odpornościowy, powinniśmy przede wszystkim unikać wychłodzenia organizmu. Poza stosownym do
okoliczności strojem, warto sięgnąć także po dobrodziejstwa, które kryją się w
każdej kuchni, czyli po… przyprawy. Każda babcia wie, że przyprawy nie tylko
rozgrzewają i świetnie smakują, lecz dodatkowo działają przeciwzapalnie i
przeciwbakteryjnie – dlatego w zimowe wieczory świetnie sprawdza się np.
herbatka z malinami, a na przeziębienie nie ma nic lepszego, niż wywar z
imbiru, cytryny i miodu.
Imbir ma wyjątkowy, bardzo specyficzny smak
i mocny aromat. Najlepiej sprawdza się w wersji świeżej, ale także suszony ma
swoje zalety. Imbir jest dość ostry a jednocześnie orzeźwiający ma właściwości
rozgrzewające i poprawiające krążenie. Dodatkowo imbir może działać
wspomagająco przy leczeniu infekcji a także przy wzmacnianiu odporności. Imbir
może okazać się pomocny nie tylko w celach rozgrzewających ale także przy
okazji problemów z trawieniem lub nawet kłopotach ze snem.
Przyprawą godną szczególnej uwagi jest
także cynamon. Cynamon jest dobrze znany przez wszystkich jako niezwykle
popularna przyprawa w świecie kulinariów. Nie każdy jednak ma świadomość jej
licznych właściwości. Jest to jedna z najstarszych przypraw na świecie, ma
działanie rozgrzewające, pomaga zwalczać infekcje, działa przeciwbakteryjnie a
do tego może przyczynić się do obniżenia cholesterolu i poprawy pamięci.
Cynamon jest także źródłem manganu,
błonnika, żelaza i wapnia,
a do tego ma wyśmienite walory smakowe i aromatyczne, które podbijają smak
wielu potraw i napojów.
Nie można także zapomnieć o wspaniałych
właściwościach chilli oraz goździków. Chilli to bardzo popularna przyprawa,
która nie tylko rozgrzewa, ale doskonale podkręca także przemianę materii.
Chilli pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn oraz w leczeniu infekcji.
Goździki natomiast wykazują między
innymi właściwości przeciwzapalne, dezynfekujące, niszczą wolne rodniki przyczyniając
się do przedłużenia młodości, wspierają odporność oraz oczywiście wspaniale
rozgrzewają.
Do największych sojuszników w walce z infekcjami
należą goździki, cynamon, imbir, kardamon i papryka chilli – mówi
Katarzyna Barwińska General Manager marki Rabenhorst – znanego producenta
naturalnych soków ekologicznych, wyciskanych prosto z owoców. Nie bez powodu aromaty te kojarzą nam się
właśnie z okresem jesienno-zimowym – pachną i smakują wybornie, a medycyna
ludowa już dawno odkryła ich znaczenie dla budowania odporności oraz zwalczania
objawów przeziębień. Owocowy grzaniec z goździkami i cynamonem, bogaty w
przeciwutleniacze i witaminę C oraz naturalne właściwości antyseptyczne i
rozgrzewające przypraw, będzie zdecydowanie lepszy na początek dnia niż przysłowiowa
mała czarna, pod warunkiem, że nie będzie zawierał alkoholu. Mimo że grzańce często
kojarzone są właśnie z napojami z dodatkiem alkoholu, istnieje bardzo wiele
możliwości na przygotowanie grzańca bezalkoholowego – zdrowszego i nie
wymagającego ograniczeń w spożywaniu. Takie grzańce przygotowuje się na
przykład na bazie herbat lub specjalnych wieloskładnikowych mieszanek soków,
wzbogaconych o wybrane przyprawy. Te ostatnie są niezwykle wartościowe dla
organizmu ze względu na witaminową moc dobrze dobranych i bogatych soków
wspomaganych dodatkowo mocą wartościowych przypraw. Grzańce owocowe można
przygotować samemu w domu, jednak nie zawsze jesteśmy w stanie zgromadzić
odpowiednią ilość składników. Dobrym rozwiązaniem jest skorzystanie z gotowych owocowych
grzańców, które dostępne są na rynku. Chcąc jednak nie tylko czerpać ze smaku,
ale także z bogactwa pożądanych właściwości gotowego grzańca warto wybierać
produkty naturalne o sprawdzonym składzie i pochodzeniu, komponowane z
prawdziwych soków tłoczonych prosto z owoców – tak jak te z naszej oferty
Rabenhorst – dodaje Katarzyna Barwińska.
Rozgrzewające przyprawy możemy
wykorzystywać i spożywać nie tylko przy okazji smakowania różnych grzańców. Papryka
chili świetnie komponuje się także z gorącą czekoladą, a przyprawy korzenne z
mlekiem i kawą. Imbir ma tak intensywny i odświeżający smak, że wystarczy zalać
go wrzątkiem i uzupełnić plasterkiem cytryny –
smakuje wówczas wyśmienicie.
rabenhorst.de
Komentarze