Prosty, szybki, pyszny i puszysty bezglutenowy tort z bitą śmietaną i owocami

23.11.2015

Potrzebne składniki:

Biszkopt

·
5 jajek

·
150 g cukru

·
4 łyżki oleju

·
160 g bezglutenowej mieszanki jasnych
mąk 3Pauly

·
15 g mąki ziemniaczanej

·
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do
pieczenia

 

Bita
śmietana

·
600 ml śmietany kremówki

·
150 g cukru

 

Dowolne
owoce

Przygotowanie:

Przygotować
mieszankę jasnych mąk 3pauly przesiewając ją przez sitko wraz z mąką
ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Jajka wraz z żółtkami i cukrem ubić
mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania pulchnej, gęstej piany. Dodać do
niej przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dolać olej. Całość
ostrożnie i delikatnie wymieszać aż do połączenia.

Dno
wysmarowanej masłem tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i powoli wlać do
niej biszkoptową masę. Biszkopt piec ok 40 minut w temperaturze 170ºC,
sprawdzić gotowość metodą suchego patyczka. Upieczony biszkopt przestudzić w blaszce,
wyjąć i wystudzić na kratce. Gotowy biszkopt przekroić na 2 blaty.

Śmietanę
kremówkę ubić dodając pod koniec cukier.

Blat
biszkoptowy ułożyć na paterze i pokryć ubitą śmietaną oraz warstwą owoców. Biszkopt
jest delikatny, więc nie zaleca się nasączania go. Pokryty śmietaną i owocami
biszkopt przykryć drugim biszkoptowym blatem i znowu pokryć warstwą bitej
śmietany i owoców. Opcjonalnie pozostałą bita śmietaną wysmarować brzegi,
całość można dowolnie przyozdobić np. tartą bezglutenową czekoladą lub opruszyć
kakao. Gotowe! Smacznego!

3pauly.pl

 

Komentarze