Naturalnie i zdrowo – Chrupiące prażone domowe musli witaminowe z puffingowanymi jagodami goji i puffingowanymi wiśniami

13.09.2015

 

Składniki:
2 szklanki płatków owsianych

1 szklanka płatków orkiszowych
1 szklanka różnych orzechów (np.laskowe,
nerkowce, włoskie)

0,5 szklanki różnych łuskanych ziaren (np. dynia,
słonecznik)

2 łyżki siemienia lnianego

2 łyżki sezamu

3 łyżki płatków migdałowych
1,5 szklanki różnych suszonych lub ewentualnie
kandyzowanych owoców (np. morele, daktyle, rodzynki, żurawina)

1 opakowanie puffingowanych jagód goji Puffins

1 opakowanie puffingowanych wiśni Puffins

Przygotowanie:

 

Orzechy podzielić na dwie części, połowę posiekać
niezbyt drobno. Płatki, nasiona, orzechy i migdały wysypać do dużej miski lub
garnka i wymieszać. Całość podzielić na dwie części i prażyć jedną po drugiej
na suchej patelni przez ok 10 – 15 minut. (można prażyć całość na raz, ale do
tego potrzebna jest bardzo duża patelnia). Całość odstawić do przestudzenia. W
tym czasie większe suszone owoce (np. morele czy daktyle) pokroić na mniejsze
części. Przygotowane owoce, puffingowane* jagody goji i puffingowane* wiśnie
dokładnie wymieszać z ostudzoną uprażoną mieszanką płatków, orzechów i nasion.
Gotowe! Smacznego!

 

Porada: Musli przesypać do metalowej puszki lub
słoika i przechowywać szczelnie zamknięte chroniąc je przed wilgocią.

 

Puffins.co

Komentarze