Skrzydełka faszerowane kaszą perłową i mięsem mielonym

DSCN6490

składniki:

  • 15 skrzydełek
  • 250 g mięsa mielonego z szynki lub łopatki
  • 50 g  ( 1/2  woreczka) kaszy jęczmiennej perłowej Kupiec
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
  • przyprawa do kurczaka

Skrzydełka myjemy i od każdego odcinamy najmniejszą część tzw. lotkę, na której nie ma praktycznie mięsa.

Następnie wypruwamy po jednej kości z każdego skrzydełka (z tej grubszej strony).

Skrzydełka przyprawiamy przyprawą do kurczaka i pozostawiamy na kilka godzin w lodówce.

Kasze gotujemy wedle wskazówek na opakowaniu i studzimy.

Cebulkę podsmażamy chwilę na masełku i dodajemy do mięsa mielonego.

Dodajemy przyprawę do mięsa mielonego i kaszę, a następnie dokładnie mieszamy.

Każde skrzydełko nadziewamy mięsem z kaszą i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy około 1 godz. 10 min w temp. 180 °C.

Ja skrzydełka podałam z młodymi ziemniaczkami i białymi szparagami z piekarnika.

Smacznego!

Komentarze