Rurki

Smaki dzieciństwa. Co prawda  moja mama robiła zawsze rurki z kremem i
o ile dobrze pamiętam był to krem budyniowy.  Ja swoje rurki tym razem
nadziałam bitą śmietaną i ganache czekoladowym (na które przepis już
wkrótce).

DSCN6425

składniki (na ok. 40 sztuk):

  • 0,5 kg przesianej mąki tortowej
  • 25 dag zimnego masła
  • cukier waniliowy
  • 1 szkl. (250 ml) kwaśnej śmietany

ponadto:

  • cukier do posypania
  • roztrzepane żółtko do smarowania

nadzienie:

  • bita śmietana z cukrem pudrem, ganache czekoladowe lub ulubiony krem

Mąkę i cukier siekamy nożem z masłem. Dodajemy śmietanę i szybko zagniatamy elastyczne ciasto.

Ciasto owijamy folia spożywczą i wkładamy na 3-4 godz. do lodówki.

Ze schłodzonego ciasta wałkujemy cienkie placki i kroimy na długie paski.

Metalowe rurki smarujemy masłem i nawijamy na nie spiralnie paski ciasta.

Pamiętamy przy tym żeby nie nawijać ciasta do końca (ja zostawiam ok 1
cm z szerszej strony) aby można było potem łatwo zdjąć upieczone
ciastko z metalowej rurki.

Gotowe rurki smarujemy żółtkiem i posypujemy cukrem.

Pieczemy ok. 20 min w temp. 190°C na złoty kolor.

Upieczone ciastka zdejmujemy z metalowych rurek, studzimy i nadziewamy bitą śmietaną.

 

DSCN6430

Komentarze