Kuleczki drobiowe z piekarnika

Alternatywa dla siekanego kotleta drobiowego. Odtłuszczona i nieco urozmaicona. Inspiracja dostępna tutaj.

DSCN6343

składniki:

  • 2 filety z kurczaka (0,5 kg)
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy gyros
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
  • odrobina świeżo mielonego pieprzu
  • 1 mała cebulka pokrojona w drobną kostkę
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • po 1 czubatej łyżce  posiekanej w drobną kostkę papryki czerwonej i żółtej
  • 3 posiekane w drobną kostkę pieczarki
  • 2 łyżeczki masła klarowanego
  • 1 płaska łyżeczka cukru

Filety kroimy w drobną kostkę i siekamy aż uzyskamy drobno posiekane mięso, które będzie kleiste.

Mięso doprawiamy przyprawą do gyrosa, pieprzem, ziołami i papryką. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Cebulkę wrzucamy na 1 łyżeczkę rozgrzanego masła. Czekamy chwilkę aż
się zeszkli (nie może być zrumieniona) i dodajemy cukier. Trzymamy
jeszcze chwilkę na ogniu (ciągle mieszając) aby cukier się lekko
skarmelizował. Cebulkę pozostawiamy do przestygnięcia.

Pieczarki dusimy na łyżeczce rozgrzanego masła. Doprawiamy szczyptą
soli. Gdy woda z pieczarek odparuje zdejmujemy je z ognia i pozostawiamy
do przestygnięcia.

Paprykę dusimy na patelni z 4 łyżkami wody. Doprawiamy odrobiną soli. Zdejmujemy z ognia gdy woda odparuje. Studzimy.

Do posiekanego mięsa dodajemy cebulkę, pieczarki, paprykę,
szczypiorek, pietruszkę, jajko i 2 łyżki bułki tartej. Wyrabiamy. Masa
powinna mieć kleistą konsystencję.  W razie potrzeby dosypujemy jeszcze
bułki tartej.

Formujemy kulki trochę większe od orzecha włoskiego i układamy na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Papier można posmarować
odrobiną oleju.

DSCN6335

Kulki umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i pieczemy ok. 20 min. w temp. 175°C na zloty kolor.

 

Komentarze