Bezglutenwe przekąski na słono – pyszne wilgotne bezglutenowe muffiny a’la pizza

05.07.2015

 

Oto przepis na pyszną słoną przekąskę bezglutenową a’la pizza. Niewelkie wytrawne bezglutenowe muffiny wychodzą niezwykle aromatyczne, puszyste i delikatnie wilgotne. Ciasto jest mięciutkie i rozpływa się w ustach, wuięc nie trzeba nawet serowoać do nich dodatkowych sosów. Jednak tym, którzy lubią urozmaicenia, muffinki pizza doskonale będą smakowały z klasycznymi dodatkami do tradycyjnej pizzy, czyli z odrobiną sosu pomidorowego, czosnkowego lub salsa, a także w towarzystwie kilku oliwek.  Są proste i szybkie w wykonaniu, dobrze przechowywane długo zachowują świezość, więc można je zabrać ze sobą w ramach przekąski dosłownie wszędzie. Świetnie nadają sie na lunch, podwieczorek lub jako dodatek do grilla.

Składniki:

1 jajko

200 g maślanki

50 ml oliwy z oliwek

260g bezglutenowej mieszanki jasnych mąk 3 PAULY

2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)

1/2 łyżeczki sody

2 łyżeczki oregano lub przyprawy do pizzy

1 łyżeczka soli

 

110 g pasaty pomidorowej

125 g mozzarelli

1/2 czerwonej lub zielonej papryki

1/2 cebuli

40 g parmezanu

Tarty ser zółty – opcjonalnie do posypania muffin 5 minut
przed końcem pieczenia

 

* Temperatura pieczenia: 180 C

* Czas pieczenia: ok. 35 min. na środkowej półce

 

Przygotowanie:

Pokrój w małą kostkę mozarellę, paprykę, cebulę, salami i
wycisnąć przez praskę ząbek czosnku. Wymieszaj składniki z mąką, proszkiem do
pieczenia, solą, ziołami i parmezanem. Ubij jajko na pianę.

Dodaj oliwę z oliwek, maślankę i koncentrat pomidorowy,
dobrze wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180° C. Wypełnij foremki ciastem i
piecz w temperaturze 180 C na środkowej półce piekarnika, aż mufinki się
zarumienią. Pod koniec pieczenia (ok 5 minut ) opcjonalnie można dodatkowo
posypać muffinki tartym żółtym serem.

Rada:

mufinki smakują najlepiej od razu po wyjęciu z piekarnika!
Jednakże, przechowywane w pojemniku próżniowym, nadal są świeże i wilgotne,
nawet po 2 dniach.

3pauly.pl

 

Komentarze