Chleb na sodzie z ziarnami
Pierwszy
chleb , który upiekłam na sodzie. Zważając na to, iż nie jestem
przekonana do wypieków na sodzie ten chlebek okazał się wyjątkowo
smaczny, miękki w środku i chrupiący z wierzchu. Plan był taki aby
upiec irlandzki chleb na sodzie, ale z braku maślanki w lodówce i kulku
innych przyczyn znacznie zmodyfikowałam przepis, więc chlebkiem
irlandzkim nazywać go raczej nie należy.
składniki:
- 2 szkl. mąki tortowej
- 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka soli
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 1 łyżka masła/margaryny
- 1/3 szkl. płatków owsianych
- 1 łyżeczka miodu
- 1,5 szkl. jogurtu typu greckiego
- 6 łyżek mleka
- po 2 łyżki siemienia lnianego, sezamu, pestek dyni i słonecznika
Mąkę, sól, sodę, ziarna i pestki mieszamy w misce. Dodajemy masło i mieszamy.
Robimy zagłębienie wlewamy i mleko, jogurt i miód. Zagniatamy ciasto na chleb.
Formujemy okrągły bochenek, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nacinamy na krzyż.
Chleb wkładamy do rozgrzanego do 200°C piekarnika. Po 15 min obniżamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze ok 25 min.
Wyjmujemy chleb i studzimy.
Smacznego!
Komentarze