Torcik brzoskwiniowy

składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • ½ szkl. cukru
  • 1 niepełna szklanka mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

składniki na krem:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 szkl. śmietanki 30 %
  • ½ szkl. cukru pudru
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1  czubata łyżeczka żelatyny

składniki na poncz:

  • ½ szkl. przegotowanej wody
  • 2 łyżki amaretto
  • 2 łyżeczki cukru

Białka oddzielamy od żółtek i upijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Do ubitych białek dodajemy cukier i w dalszym ciągu miksujemy na gładką lśniącą masę.

Dodajemy żółtka  i mieszamy.

Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Gotową masę przekładamy do małej tortownicy posmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną lub wyłożonej papierem do pieczenia.

Biszkopt pieczemy ok 25 min. w temp 180° C do suchego patyczka.

Biszkopt przekrajamy na pół (ja używam do tego cienkiej nitki) i z wierzchniej części  biszkopta możemy skroić złotą „skórkę”.

Biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia a następnie nasączamy przygotowanym ponczem.

Brzoskwinie odsączamy od zalewy.

2 połówki brzoskwiń pozostawiamy do dekoracji a pozostałe miksujemy za pomocą blendera na jednolitą masę.

Galaretkę z żelatyną rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku i pozostawiamy do ostygnięcia.

Śmietankę ubijamy na sztywno.

Dodajemy cukier puder,  zmiksowane brzoskwinie oraz schłodzoną ale w dalszym ciągu płynną galaretkę i dokładnie mieszamy.

Na dnie tortownicy układamy 1 placek biszkopta na który wykładamy 4/5 kremu i przykrywamy drugim plackiem biszkopta.

Na wierzchu rozsmarowujemy równomiernie pozostałą masę i dekorujemy kawałkami brzoskwiń.

Ciasto odstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.

Smacznego!

 

Komentarze