Torcik brzoskwiniowy
składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- ½ szkl. cukru
- 1 niepełna szklanka mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
składniki na krem:
- 1 puszka brzoskwiń
- 1 szkl. śmietanki 30 %
- ½ szkl. cukru pudru
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 1 czubata łyżeczka żelatyny
składniki na poncz:
- ½ szkl. przegotowanej wody
- 2 łyżki amaretto
- 2 łyżeczki cukru
Białka oddzielamy od żółtek i upijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do ubitych białek dodajemy cukier i w dalszym ciągu miksujemy na gładką lśniącą masę.
Dodajemy żółtka i mieszamy.
Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotową masę przekładamy do małej tortownicy posmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt pieczemy ok 25 min. w temp 180° C do suchego patyczka.
Biszkopt przekrajamy na pół (ja używam do tego cienkiej nitki) i z wierzchniej części biszkopta możemy skroić złotą „skórkę”.
Biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia a następnie nasączamy przygotowanym ponczem.
Brzoskwinie odsączamy od zalewy.
2 połówki brzoskwiń pozostawiamy do dekoracji a pozostałe miksujemy za pomocą blendera na jednolitą masę.
Galaretkę z żelatyną rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku i pozostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę ubijamy na sztywno.
Dodajemy cukier puder, zmiksowane brzoskwinie oraz schłodzoną ale w dalszym ciągu płynną galaretkę i dokładnie mieszamy.
Na dnie tortownicy układamy 1 placek biszkopta na który wykładamy 4/5 kremu i przykrywamy drugim plackiem biszkopta.
Na wierzchu rozsmarowujemy równomiernie pozostałą masę i dekorujemy kawałkami brzoskwiń.
Ciasto odstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
Smacznego!
Komentarze