Tagiatelle z cukinią i marchewką

składniki:

  • makaron tagiatelle (porcja dla 2 osób)
  • 2 średnie marchewki
  • ½ niedużej cukinii
  • ½ szkl. pokrojonej w paseczki polędwicy lub szynki
  • 1 serek topiony naturalny
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Warzywa myjemy.
Marchewkę obieramy a następnie za pomocą obieraczki do jarzyn kroimy w cieniutkie paseczki.
Cukinię razem ze skórką również kroimy w cieniutkie paseczki.

W garnku zagotowujemy lekko osolona wodę i w niej blanszujemy ok. 1 min. najpierw marchewkę a potem cukinię.
Warzywa przekładamy na durszlak.
Na patelni podsmażamy mięso na 1 łyżce oliwy.
Zmniejszamy ogień i dodajemy serek oraz 2-3 łyżki wody, aby serek się łatwiej rozpuścił.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do mięsa z serkiem dodajemy makaron (nie musi być bardzo dobrze
odcedzony, woda która jeszcze w nim będzie lekko rozrzedzi sos), marchew
i cukinię.
Wszystko delikatnie mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

 

Komentarze