Marchewkowe babeczki z lukrem – słodkie wypieki bez glutenu i laktozy

11.05.2015

Składniki:

* 100 g marchewki

* 75 g rodzynek

* 125 g miękkiej margaryny

* 125 g cukru

* 2 jajka

* 150 g bezglutenowej mieszanki jasnych mąk 3PAULY

* 50 g mąki kukurydzianej

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( bez glutenu )

* lukier: 60 g cukru pudru, 1-2 łyżki soku pomarańczowego lub
z cytryny

 

Przygotowanie:

Umyj, obierz i zetrzyj marchewki. Namocz rodzynki.

Wymieszaj w jednej misce mokre składniki – margarynę i jajka
a w drugiej suche składniki – mieszankę mąk, cukier i proszek do pieczenia. Połącz
zawartość obu misek, dodaj marchew i rodzynki I dobrze wymieszaj.

Rozgrzej piekarnik do 180 C, wypełnij foremki do babeczek
ciastem, wstaw do piekarnika I piecz przez około 35-40 min.

Aby zrobić lukier, wymieszaj cukier puder i sok na gładką
masę i pokryj nim babeczki.

 

Porady: muffinki ozdobić wg unania. Zamiast prostego lukru
można użyć lukru przygotowanego z białek. Jest sztywniejszy, gesty dzięki czemu
umożliwia fantazyjne zdobienie I dobrze prezentuje się zabarwiony na rózne
kolory.

 

www.3pauly.pl

Komentarze