Cukinia zapiekana z mozzarellą
09.09.2021
Cukinia zapiekana z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą to wyjątkowo proste i pyszne danie warzywne. Tylko kilka dobrych składników. Danie z cukinią podasz jako samodzielne danie do grzanek, chrupiącej bagietki lub chlebków pita. Sprawdzi się idealnie jako dodatek do pieczonych, smażonych lub duszonych mięs, potraw z grilla.
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 250g pomidorków koktajlowych
- 1 kulka mozzarelli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz do smaku
- Suszone oregano
- Świeże zioła (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o grubości około pół centymetra.
- Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół.
- Mozzarellę kroimy w plastry.
- Czosnek przeciskamy przez praskę.
- Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą.
- Na dno naczynia układamy plastry cukinii.
- Posypujemy solą, pieprzem i oregano.
- Na cukinii układamy pomidorki koktajlowe, a następnie plastry mozzarelli.
- Posypujemy czosnkiem i skrapiamy pozostałą oliwą.
- Opcjonalnie możemy dodać świeże posiekane zioła.
- Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
- Zapiekamy przez około 25-30 minut, aż mozzarella się roztopi, a cukinia będzie miękka.
Komentarze