Cukinia zapiekana z mozzarellą

09.09.2021

Cukinia zapiekana z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą to wyjątkowo proste i pyszne danie warzywne. Tylko kilka dobrych składników. Danie z cukinią podasz jako samodzielne danie do grzanek, chrupiącej bagietki lub chlebków pita. Sprawdzi się idealnie jako dodatek do pieczonych, smażonych lub duszonych mięs, potraw z grilla.

 

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 250g pomidorków koktajlowych
  • 1 kulka mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz do smaku
  • Suszone oregano
  • Świeże zioła (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o grubości około pół centymetra.
  2. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół.
  3. Mozzarellę kroimy w plastry.
  4. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  5. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą.
  6. Na dno naczynia układamy plastry cukinii.
  7. Posypujemy solą, pieprzem i oregano.
  8. Na cukinii układamy pomidorki koktajlowe, a następnie plastry mozzarelli.
  9. Posypujemy czosnkiem i skrapiamy pozostałą oliwą.
  10. Opcjonalnie możemy dodać świeże posiekane zioła.
  11. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
  12. Zapiekamy przez około 25-30 minut, aż mozzarella się roztopi, a cukinia będzie miękka.
Czytaj Dalej

Komentarze