Kiełbasa w sosie cygańskim
05.11.2020
Kiełbasa podana w sosie cygańskim to świetna propozycja na danie obiadowe, kolację.
Składniki:
- 1 kg kiełbasy (np. śląska, biała)
- 1 duża cebula
- 2-3 papryki (czerwona, żółta)
- 500 g pieczarek
- 2-3 ogórki kiszone lub konserwowe
- 2 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- Sól, pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
- Kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na patelni z obu stron do zarumienienia. Wyjmujemy na talerz.
- Cebulę, papryki i pieczarki kroimy w kostkę. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę, dodajemy paprykę i pieczarki. Smażymy do zeszklenia.
- Ogórki kroimy w plastry. Dodajemy je do warzyw na patelni.
- Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy go wraz z koncentratem pomidorowym, musztardą, solą i pieprzem do warzyw. Mieszamy.
- Pomidory z puszki wraz z sokiem dodajemy do warzyw.
- Kiełbasę dodajemy z powrotem na patelnię. Dusimy pod przykryciem przez około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje.
Komentarze