Kiełbasa w sosie cygańskim

05.11.2020

Kiełbasa podana w sosie cygańskim to świetna propozycja na danie obiadowe, kolację.

Składniki:

  • 1 kg kiełbasy (np. śląska, biała)
  • 1 duża cebula
  • 2-3 papryki (czerwona, żółta)
  • 500 g pieczarek
  • 2-3 ogórki kiszone lub konserwowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • Sól, pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na patelni z obu stron do zarumienienia. Wyjmujemy na talerz.
  2. Cebulę, papryki i pieczarki kroimy w kostkę. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę, dodajemy paprykę i pieczarki. Smażymy do zeszklenia.
  3. Ogórki kroimy w plastry. Dodajemy je do warzyw na patelni.
  4. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy go wraz z koncentratem pomidorowym, musztardą, solą i pieprzem do warzyw. Mieszamy.
  5. Pomidory z puszki wraz z sokiem dodajemy do warzyw.
  6. Kiełbasę dodajemy z powrotem na patelnię. Dusimy pod przykryciem przez około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje.
Czytaj Dalej

Komentarze