Truskawkowy deser

07.02.2015

Składniki:

– 0.5 kg truskawek – mogą być mrożone
– 0.5 szklanki cukru
– 250 ml jogurtu naturalnego
– 1 galaretka truskawkowa
– 250 ml wrzącej wody do rozpuszczenia galaretki

dekoracja
– 3 gwiazdki z czekolady
– kulki srebrne cukrowe
– pół mandarynki

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuszczamy w wodzie, studzimy. W tym czasie truskawki myjemy lub odmrażamy. Przekładamy do miski i miksujemy, dodajemy cukier, jogurt naturalny i mieszamy. Następnie dodajemy galaretkę lekko tężejącą i ponownie mieszamy. Wylewamy do formy i wkładamy do lodówki aby nasz deser stężał. Wyciągamy z formy, dekorujemy i podajemy.

Rada:

Gdy mamy truskawki mrożone to do galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wody.Proponuję pyszny deser z truskawek, ja akurat użyłam mrożonego musu, który zrobiłam w okresie letnim. Możemy również użyć truskawek mrożonych wtedy użyjemy mniej wody do galaretki.

 

Komentarze