Piernikowe muffinki

07.02.2015

Składniki:

suche:
– 2 szklanki mąki
– 1 szklanka cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżki przyprawy do piernika
– 1 łyżka kakao

mokre:
– 1 łyżka miodu
– 1 szklanka mleka
– 0.5 szklanki oleju
– 2 jajka

Przygotowanie:

Składniki suche łączymy w misce, a składniki mokre w drugiej misce. Mokre przelewamy do suchych i mieszamy na jednolite ciasto. Napełniamy ciastem foremki do muffinek na 3/4 wysokości i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni lub do suchego patyczka. Lukrujemy i posypujemy kolorową posypką lub według własnego gustu.Polecam pyszne piernikowe muffinki. Szybkie w wykonaniu, a gdy w święta brak czasu to one są idealne, a zapach pieczonych muffinek piernikowych roznosi się w całej kuchni.

 

Komentarze