Szarlotka

07.02.2015

Składniki na ciasto:

– 2,5 szklanki mąki + 3 łyżki do podsypania
– 200 g margaryny
– 3/4 szklanki cukru
– 2 żółtka

nadzienie:

– 8 jabłek
– 4 łyżki cukru

beza:

– białko z 2 jajek
– 2 łyżki cukru pudru

– forma do tarty lub tortownica 28 cm

Przygotowanie:

Składniki ciasta zagnieść na jednolite ciasto, podzielić na 2/3 i 1/3. Włożyć do lodówki.
Jabłka obieramy, kroimy w mniejsze plasterki, przekładamy do garnka, wlewamy odrobinę wody, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu do uzyskania marmolady, około 15 – 20 minut.
2/3 ciasta wyklejamy formę do tarty łącznie z bokami i nakłuwamy gęsto widelcem. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 minut. Po tym czasie wyciągamy, nakładamy marmoladę. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i jeszcze chwilkę ubijamy, wykładamy na marmoladę. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach na ubitą bezę. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Przepisów na szarlotkę jest dużo, a ja polecam mój…

 

Komentarze