Tarta budyniowa z bezą

28.01.2015
Tarta to ciasto znane chyba wszystkim. Jej wersji jest mnóstwo:
z malinami, jabłkami, dyniowe z kremami.
Wymieniać można by długo.
Ja popołudniową kawę podałam w towarzystwie tarty budyniowej z bezą.
Co tu dużo pisać. Była pyszna i szybko została zjedzona.  🙂
składniki na kruchy spód:
  • 175 g mąki pszennej
  • 100 g masła (pokrojonego na kawałki)
  • 2 żółtka ( białka pozostawić do przygotowania bezy)
  • 2 łyżki cukru pudru
przygotowanie:
 
Podane składniki należy dokadnie ze sobą połączyć, ugniatając.
Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce
około 20-30 minut.
Po schłodzeniu należy równomiernie rozłożyć ciasto na blaszce.
Delikatnie nakłuć powierzchnię ciasta widelcem na całej jego powierzchni.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut.
składniki na warstwę budyniową:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 żółtka (białka również zostawić do bezy)
  • 4 łyżki cukru
  • 3-4 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki masła
przygotowanie:
 
Do rondla wlać 1 szklankę mleka, wrzucić masło
i postawić na małym ogniu by się podgrzało.
W czasie kiedy mleko się grzeje, do miski wrzucić żółtka,
wlać resztę mleka.
Dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i kakao.
Wszystkie składniki dobrze ze sobą połączyć.
Do gotującego się mleka z masłem
dolewać powoli wymieszane w misce składniki,
pamiętając o mieszaniu, by nie zrobiły się kluski.
składniki na bezę:
  • 4 białka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka octu winnego
przygotowanie:
 
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać po trochu cukier, cały czas miksując.
Kiedy otrzymamy już sztywną i błyszczącą pianę, a cukier nie będzie wyczuwalny,
dadać mąkę ziemniaczaną i ocet winny.
Wszysto zmiksować na gładką pianę.
 
ŁĄCZENIE WARSTW:
 
Na kruchy wypieczony już spód, wyłożyć budyń,
a na koniec ubitą na sztywno piankę z białek.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec jeszcze 20 minut.
Wystawić i ostudzić. Beza będzie na zewnątrz kruchutka,
a w środku miękka – piankowa.
Smacznego!
SERDECZNIE ZACHĘCAM DO KOMENTOWANIA MOICH WPISÓW!
 

Komentarze