Dyniowo -paprykowa zupa /krem.

23.01.2015

Dziś 23 września, a więc dzień rozpoczynający kalendarzową jesień. Zastanawiałam się co zrobić dziś
na obiad i oto jest . . . zupa krem z dyni.  Cudowny kolor, zapach i smak . . . a do tego domowej roboty chrupiące grzanki.  Polecam!

składniki:

  • 700 g dyni
  • 1 duża marchewka
  • 1-2 szt  czerwonej papryki
  • 1-2 szt zielonej papryki
  • 1 cebula
  • szczypta papryki chili
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kostka buliony warzywnego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól/ pieprz do smaku
  • oliwa
  • grzanki
przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do rondla z niewielką ilością oliwy i smażyć na małym ogniu na złoty kolor.
Dodać pokrojony w kosteczkę czosnek. Pilnować by się nie przypaliło.
Z dyni i papryki usunąć nasiona, pokroić w kosteczkę i wrzucić do cebulki i czosnku.
Marchewkę pokroić w plasterki i wrzucić do rondla. Wszystko wymieszać i poddusić.
Zalać bulionem warzywnym rozpuszczonym w 300 ml wody.
Kiedy warzywa zmiękną należy dodać gałkę, imbir, chili,sól i pieprz.
Wszystko dokładnie wymieszać i zmiksować blenderem na krem.
Podawać z grzankami, pestkami dyni, słonecznika lub płatkami kokosowymi. Kto co lubi.
Smacznego!

Komentarze