Krem pomidorowo – paprykowy
24.01.2015
W naszym domu pomidorówka to zupa, która pojawia się bardzo często ze względu na to,
iż nasze pociechy ją uwielbiają.
Ja szczerze mówiąc byłam już nią znudzona.
W końcu ile można robić pomidorową…
Postanowiłam ją troszkę odmienić.
Nie każde dziecko lubi paprykę, ale w takiej formie myślę, że nawet nie zaprotestuje.
Zupka jest delikatna, kremowa i ma wspaniały aromatyczny smak.
składniki:
- 0,5 kg pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- cebula 1 szt
- por 1 szt
- papryka czerwona 1 szt ( ja użyłam swojej zaprawionej na zimę w occie )
- 2-3 ziemniaki
- 500 ml warzywnego bulionu (lub rosołudrobiowego)
- sól
- pieprz
- 2 łyżki gęstej śmietany
- pietruszka do dekoracji
- 1 łyżka oleju
przygotowanie:
Cebulkę i por obrać i pokroić w kosteczkę, a na patelnię wlać łyżkę oleju i podsmażyć je na złoty kolor. Umyć, obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Do garnka wlać bulion i dodać pokrojone ziemniaczki. Kiedy ziemniaki będą robiły się miękkie do bulionu dodać cebulke i por. Gotować do chwili kiedy ziemniaki będą już całkowicie miękkie.
Paprykę pokroić na paski, zdjąć skórę i dołożyć do bulionu.
Tak przygotowaną zupę wlać do blendera i dodać łyżkę śmietany. Zblendować na krem. Doprawić solą i pieprzem. Dzięki ziemniakom zupa będzie już delikatnie zagęszczona, bez użycia mąki.
Teraz wystarczy zupę przelać na talerze, Udekorować łyżeczką śmietany i odrobiną pieruszki.
Smacznego!
Komentarze