Cukier cynamonowy

24.01.2015

Jak wiadomo mamy już jesień, a więc rozpoczyna się sezon na jabłka. Moim zdaniem nie ma lepszego połączenia niż jabłko i cynamon. No i chyba wielu z Was przyzna mi rację!
Cynamon jest przyprawą mającą wiele zastosowań:
na słodko – do ryżu, pierogów, jabłek, grzanego wina, ponczu, a także
do aromatyzowania potraw typu baranina, gulasz czy ryby.
Zaś olejek cynamonowy jest jednym z najsilniejszych antyseptyków stosowanych w aromaterapii.
Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, rozgrzewające itd.
W mieszankach stosowany jest przy reumatyzmie, przeziębieniach, grypie, infekcjach wirusowych, zapaleniach gardła oraz kaszlu.
Dlatego też korzystając z okazji, że posiadam w swej kuchni korę cynamonową, postanowiłam przygotować cukier cynamonowy, który świetnie nada się jabłek, szarlotek, a nawet kawy.

składniki:

  • 1 łyżeczka tartego cynamonu (ja potarłam kawałki kory)
  • 2-3 kawałki kory cynamonu
  • 1 filiżanka cukru
przygotowanie:
Cukier wymieszać z tartym cynamonem i wsypać do słoiczka. Do cukru włożyć kawałki kory i szczelnie zakręcić słoiczek.
Cukier gotowy jest do użycia w zasadzie od razu
po przygotowaniu.

Komentarze