Cukier cytrynowy
24.01.2015
Cukier i cytryna to bardzo często używane w kuchni składniki.
Stosowane nie tylko do wypieków, ale również do napojów
i herbat.
Tym razem przyszedł czas na kolejny smakowy cukier, który nadaje wyjątkowy smak i aromat. W każdej kuchni znajdzie swoje zastosowanie, mowa o . . . cukrze cytrynowym!
Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i jest banalnie proste.
składniki:
- 1 szklanka cukru
- skórka z 2 dużych cytryn
- odcięte końcówki cytryn
przygotowanie:
Cytrynę umyć i zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach.
Dodać cukier i końcówki cytryn. Wszystko dokładnie wymieszać.
Cukier ma być wilgotny i intensywnie pachnieć cytryną.
Na blaszkę wyłożyć cukier i odstawić w ciepłe, suche miejsce
do wyschnięcia. Kiedy cukier będzie już suchy, wyjmujemy końcówki cytryn i przekładamy
do pojemnika lub słoiczka. Szczelnie zamykamy.
Gotowe!
Komentarze