Śliwkowe orzeźwienie!
24.01.2015
Kompot – tak rzadko widywany na naszych stołach. To napój z gotowanych owoców świeżych lub suszonych z dodatkiem cukru lub przypraw.
Każda mama chętnie poda go swoim pociechom, chociażby ze względu na to, iż jest bez konserwantów i sztucznych barwników. Gorąco polecam!
składniki:
- 700 g świeżych śliwek węgierek
- 1,5 l wody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 4 goździki
- 4 łyżki cukru
- 1 mały cukier waniliowy
przygotowanie:
Śliwki należy dokładnie umyć, przekroić na połówki i wyjąć pestki.
Do garnka wsypać cukier i cukier waniliowy oraz przełożyć śliwki.
Wszystko wymieszać i podsmażyć na małym ogniu, do całkowitego rozpuszczenia cukru.
Zalać wodą, dorzucić goździki i wsypać cynamon. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować
około 30 minut na małym ogniu.
Po zagotowaniu przelać przez sito i odstawić do schłodzenia.
W upalne dni można podawać z kostkami lodu!
Smacznego!
Komentarze