Prosty chlebek z dodatkami

26.01.2015
    Dzięki uprzejmości firmy
  mam możliwość przetestować mieszanki ziaren.
        Dziś skorzystałam z mieszanki o nazwie „Piekło – Niebo” .

Zawiera ona prażone ziarna słonecznika, sezamu, siemienia lnianego, chili, pietruszkę i czosnek.

Ziarna te są bogatym źródłem niezbędnych witamin, minerałów, błonnika
i kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6.

Mieszanki ziaren zakupić można w sklepie internetowym:
ZIARENKOWO

składniki:

  • 225 g mąki pszennej
  • 450 g mąki razowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drobnego cukru
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 25 g miękkiego masła
  • 450 ml ciepłej wody
  • opcjonalnie dodatki: ziarna dyni, słonecznika itp. (ja wykorzystałam mieszankę prażonych ziaren „Piekło – Niebo” firmy ZIARENKOWO )
przygotowane:
Do miski przesiać mąkę pszenną, a następnie razową.
Dodać sól, cukier, drożdże i dokładnie wymieszać.
Dodać ziarna w dowolnej ilości.
Dodać masło i wodę, a potem  wyrobić na miękkie, gładkie ciasto.
Miskę przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu, tak by ciasto podwoiło swoją objętość.
Gdy ciasto dostatecznie wyrośnie, wyjąć z miski, podzielić na dwie równe części.
Przygotować foremki korytka. (wysmarować tłuszczem i obsypać otrębami lub kaszką manną).
Ciasto wyłożyć do foremek, Można przesmarować białkiem. (ja nie smarowałam tylko obsypałam ziarnami).
Chlebek piec przez 15 minut w temperaturze 220 stopni C, następnie
zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180 stopni C i  piec jeszcze przez około 15-20 minut.
Po wypieczeniu wyjąć z formy i wystudzić.
Smacznego!

Komentarze