Cebularze

23.01.2015
Cebularz – okrągły placek o średnicy do 20 cm,
pokryty cebulką pokrojoną w kosteczkę.
składniki:
  • 350 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • duża szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
dodatek:
  • 5 dużych cebul
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 50 g sera żółtego
  • opcjonalnie: zioła prowansalskie
przygotowanie:
Na początek należy przygotować zaczyn: drożdże, 2 łyżki mąki, 3 łyżki ciepłego (nie gorącego!) mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłe miejsce.
Po wyrośnięciu drożdży  należy dodać pozostałą część ciepłego mleka oraz resztę składników.
Ciasto zagnieść tak, by było elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić ponownie na 15 minut.
W trakcie wyrastania przygotować farsz.
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Podsmażyć delikatnie na rozgrzanym oleju.
Wyrośnięte ciasto podzielić na części, uformować z nich kulki
i spłaszczyć by utworzyły coś w rodzaju drożdżówek.
W każdym takim krążku utworzyć zagłębienie do którego należy nałożyć cebulkę.
Przyprawić solą i pieprzem, jeśli ktoś ma ochotę to również ziołami prowansalskimi.
na koniec posypać startym żółtym serem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut.
Smacznego!

Komentarze