Paszteciki wigilijne

23.01.2015

składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 1 kostka margaryny np. Kasia
  • 10 dag drożdży
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 200 g (tj. 1 opakowanie) śmietany gęstej 12% ( ja miałam Mlekovita)
farsz wigilijny:
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 1 duża cebulka
  • 1 kg pieczarek lub jeśli ktoś ma swoje zebrane leśne grzyby ( ja robiłam z leśnych)
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia
przygotowanie farszu:
 
Kiszoną kapustę do garnka, zalać wodą i gotować tak by zmiękła od 45-60 minut.
Kiedy będzie już miękka, należy odcedzić, dokładnie odsączyć wodę i drobno pokroić
(lub zmielić maszynką do mięsa, według uznania).
Cebulkę  i grzyby obrać i pokroić. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulkę.
Dołożyć do niej grzybki i dusić. ( pieczarki -warto skropić sokiem z cytryny by nie zrobiły się czarne).
Dusić tak długo by odparować całą wodę z grzybów. ( można również grzyby zmielić maszynką do mięta, jeśli chcemy mieć drobny farsz). Zmieszać kapustę z grzybami, doprawić solą i pieprzem, ostudzić i nakładać na przygotowane ciasto.
przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiać do miski. Do mąki zetrzeć na tarce o grubych okach margarynę i drożdże.
Dodać śmietanę, jajka i szczyptę soli.  Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Kiedy ciasto będzie już wyrobione na jednolitą masę, posypać stolnicę mąką i rozwałkować ciasto, ale nie za cienko.
Kroić na pasy, nałożyć farsz i zwijać w rulony. Tak przygotowane paszteciki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 15-20 minut.

Komentarze