Zawijany makowiec

23.01.2015

składniki: 

  • 3 szklanki mąki
  • 180  ml letniego mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 6 żółtek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki spirytusu
  • odrobina aromatu migdałowego
  • 150 g roztopionego masła
  • masa makowa z bakaliami
przygotowanie:
 
Drożdże rozprowadzić z cukrem, łyżką mąki i mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia na około 15-20 minut,
w ciepłe miejsce.
Po upływie tego czasu drożdże przelać do dużej miski, dodać – żółtka, sól, spirytus, aromat i resztę mąki. Na koniec dolać roztopione i lekko wystudzone masło. Wyrobić ciasto na jednolitą masę.
Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Po wyrośnięciu, ciasto podzielić na 2 lub 3 części. Rozłożyć na blacie papier, na którym będziemy piec.
Rozwałkować na nim ciasto, ale nie za cienko. Rozłożyć równo masę makową,
zostawiając wolny brzeg ciasta -około 2-3 cm.
Wszystkie boki zawijać do środka i ciasto zwinąć w rulon. Wraz z papierem przełożyć na blachę.
Piec w piecu rozgrzanym do 190 stopni około 35-40 minut.
Smacznego!

Komentarze