Mini torciki czekoladowe
Czekolada, czekolada… mleczna, biała, deserowa, gorzka, z
orzechami i bez … Czekoladę lubią chyba prawie wszyscy. W każdym razie
my lubimy bardzo i w związku z tym nasze torciki czekoladowe znikły
błyskawicznie.
składniki na biszkopt:
- 2 jajka
- 1/3 szkl. mąki tortowej
- 3 łyżki cukru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
składniki na krem:
- 1 szkl. śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- 8 kostek czekolady mlecznej Goplana
- 8 kostek czekolady gorzkiej Goplana
- 4 truskawki z szypułkami
- wiórki startej czekolady do dekoracji
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do ubitych białek dodajemy cukier i w dalszym ciągu miksujemy na gładką lśniącą masę.
Dodajemy żółtka i mieszamy.
Na końcu dodajemy przesianą mąkę, proszek, kakao i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Gotową masę przekładamy do małej kwadratowej lub prostokątnej blaszki (u mnie 22×22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt pieczemy ok 10 min. w temp 180° C do suchego patyczka.
Gdy biszkopt przestygnie wycinamy z niego 4 koła przy pomocy foremek- obręczy.
Czekoladę rozpuszczamy w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się woda.
Truskawki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Następnie zanurzamy je w czekoladzie i pozostawiamy do zaschnięcia.
Śmietanę ubijamy. Odkładamy 1/3 do drugiej miski.
Pozostałą śmietanę miksujemy z 1 łyżką cukru pudru i rozpuszczoną czekoladą (ta w której zanurzaliśmy truskawki).
1 łyżeczkę żelatyny wsypujemy do szklanki, zalewamy 1 łyżeczką zimnej
wody, a następnie umieszczamy szklankę we wrzątku i rozpuszczamy.
Drugą porcję żelatyny rozpuszczamy w ten sam sposób.
1 porcję rozpuszczonej żelatyny dodajemy do kremu czekoladowego i miksujemy.
Do odłożonej śmietany dodajemy 2 łyżki cukru pudru oraz drugą porcję żelatyny i miksujemy.
W obręczach umieszczamy biszkoptowe spody.
Wykładamy warstwę kremu czekoladowego (ma być 2 razy grubsza niż warstwa bitej śmietany), a następnie warstwę bitej śmietany.
Torciki wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Przed podaniem dekorujemy wiórkami czekolady i truskawkami w czekoladzie.
Smacznego!
Komentarze