Kuleczki drobiowe z piekarnika
Alternatywa dla siekanego kotleta drobiowego. Odtłuszczona i nieco urozmaicona. Inspiracja dostępna tutaj.
składniki:
- 2 filety z kurczaka (0,5 kg)
- 2 płaskie łyżeczki przyprawy gyros
- 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- ½ łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
- odrobina świeżo mielonego pieprzu
- 1 mała cebulka pokrojona w drobną kostkę
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- po 1 czubatej łyżce posiekanej w drobną kostkę papryki czerwonej i żółtej
- 3 posiekane w drobną kostkę pieczarki
- 2 łyżeczki masła klarowanego
- 1 płaska łyżeczka cukru
Filety kroimy w drobną kostkę i siekamy aż uzyskamy drobno posiekane mięso, które będzie kleiste.
Mięso doprawiamy przyprawą do gyrosa, pieprzem, ziołami i papryką. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Cebulkę wrzucamy na 1 łyżeczkę rozgrzanego masła. Czekamy chwilkę aż
się zeszkli (nie może być zrumieniona) i dodajemy cukier. Trzymamy
jeszcze chwilkę na ogniu (ciągle mieszając) aby cukier się lekko
skarmelizował. Cebulkę pozostawiamy do przestygnięcia.
Pieczarki dusimy na łyżeczce rozgrzanego masła. Doprawiamy szczyptą
soli. Gdy woda z pieczarek odparuje zdejmujemy je z ognia i pozostawiamy
do przestygnięcia.
Paprykę dusimy na patelni z 4 łyżkami wody. Doprawiamy odrobiną soli. Zdejmujemy z ognia gdy woda odparuje. Studzimy.
Do posiekanego mięsa dodajemy cebulkę, pieczarki, paprykę,
szczypiorek, pietruszkę, jajko i 2 łyżki bułki tartej. Wyrabiamy. Masa
powinna mieć kleistą konsystencję. W razie potrzeby dosypujemy jeszcze
bułki tartej.
Formujemy kulki trochę większe od orzecha włoskiego i układamy na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Papier można posmarować
odrobiną oleju.
Kulki umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i pieczemy ok. 20 min. w temp. 175°C na zloty kolor.
Komentarze