Kebabowy schab z cebulką i pieczarkami

Schabik równie dobrze można zastąpić karkówką.DSCN6363

 

składniki:

  • 6 plastrów schabu
  • 3 czerwone cebule średniej wielkości
  • 6 pieczarek
  • przyprawa do gyrosa
  • sól
  • pieprz

składniki na sos:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 6 łyżek sosu pomidorowego (mogą być zblendowane pomidory z puszki)
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka cukru

Schab lekko rozbijamy i przyprawiamy przyprawą do gyrosa. Odstawiamy do lodówki.

Pieczarki ścieramy na tarce jarzynowej z oczkami.

Wrzucamy na patelnię razem z 2 łyżkami wody i chwilę dusimy aż
pieczarki puszczą wodę. Doprawiamy solą i pieprzem. Nadmiar wody z
pieczarek zlewamy. Pieczarki dusimy aż woda całkowicie odparuje.

Cebulę kroimy w krążki.

Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą.

Naczynie żaroodporne smarujemy 1/3 częścią sosu i układamy  na nim
plastry schabu (u mnie zmieściły się 4). Smarujemy kolejną 1/3 częścią
sosu i układamy krążki cebuli, a następnie ½ pieczarek. Układamy kolejne
plastry schabu, smarujemy pozostałym sosem i układamy pozostałe krążki
cebuli i pieczarki.

Naczynko przykrywamy i wstawiamy na rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180° przez ok. 1 godz. i 20 min.

 

Komentarze