Kebabowy schab z cebulką i pieczarkami
Schabik równie dobrze można zastąpić karkówką.
składniki:
- 6 plastrów schabu
- 3 czerwone cebule średniej wielkości
- 6 pieczarek
- przyprawa do gyrosa
- sól
- pieprz
składniki na sos:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
- 6 łyżek sosu pomidorowego (mogą być zblendowane pomidory z puszki)
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka cukru
Schab lekko rozbijamy i przyprawiamy przyprawą do gyrosa. Odstawiamy do lodówki.
Pieczarki ścieramy na tarce jarzynowej z oczkami.
Wrzucamy na patelnię razem z 2 łyżkami wody i chwilę dusimy aż
pieczarki puszczą wodę. Doprawiamy solą i pieprzem. Nadmiar wody z
pieczarek zlewamy. Pieczarki dusimy aż woda całkowicie odparuje.
Cebulę kroimy w krążki.
Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą.
Naczynie żaroodporne smarujemy 1/3 częścią sosu i układamy na nim
plastry schabu (u mnie zmieściły się 4). Smarujemy kolejną 1/3 częścią
sosu i układamy krążki cebuli, a następnie ½ pieczarek. Układamy kolejne
plastry schabu, smarujemy pozostałym sosem i układamy pozostałe krążki
cebuli i pieczarki.
Naczynko przykrywamy i wstawiamy na rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180° przez ok. 1 godz. i 20 min.
Komentarze